Γεννήθηκε στη Θήβα το 1814 και πέθανε στο Μόναχο το 1878. Ήταν ζωγράφος που ασχολήθηκε κυρίως με την ιστορική ζωγραφική και την προσωπογραφία. Ορφάνεψε μικρός, όταν ο πατέρας του απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1821. Το 1828 ο ίδιος και ο αδερφός του μπήκαν στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας που είχε ιδρύσει ο Καποδίστριας. Το 1832 γνώρισε στο Ναύπλιο το Γερμανό φιλόλογο Φρίντριχ Τηρς, με τη βοήθεια του οποίου έφυγε για το Μόναχο. Εκεί γράφτηκε στην Ελληνική Παιδαγωγική Ακαδημία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του βασιλιά Όθωνα Λουδοβίκος Α’ για τα ορφανά παιδιά των αγωνιστών Ελλήνων. Το 1837 ήρθε στην Ελλάδα και φοίτησε στο Σχολείο των Τεχνών. Το 1844 γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου επιδόθηκε στην απεικόνιση σκηνών του Αγώνα. Το 1845 η βαυαρική κυβέρνηση του χορήγησε υποτροφία για 10 έτη. Το 1848 ήρθε στην Ελλάδα για να μελετήσει άμεσα φυσιογνωμίες επιζώντων αγωνιστών και εθνικές φορεσιές, αλλά και να επισκεφτεί το Μεσολόγγι και άλλους ιστορικούς χώρους. Δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Ναύπλιο και ίδρυσε εργαστήριο με πολλούς μαθητές. Ωστόσο προσβλήθηκε από οφθαλμική ίωση και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ζωγραφική και να ζήσει απομονωμένος ως το θάνατό του. Τα έργα του τα κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Βρυζάκης είναι ο κατεξοχήν ζωγράφος του Ελληνικού Αγώνα και βλέπει με ρομαντικό μάτι την ιστορία του ’21. Επίσης εντοπίζονται στοιχεία νεοκλασικισμού, καθώς προσπάθησε να αποτυπώσει το αρχαίο ελληνικό κάλλος στις προσωπογραφίες του. Επίσης ήθελε να προβάλει τα αρχαία ελληνικά ιδεώδη και στην Ευρώπη και στους απελευθερωμένους Έλληνες, ώστε να αποκτήσουν εθνική αυτογνωσία. Τα ιστορικά θέματά του εντυπωσίασαν τους φιλότεχνους της Ευρώπης. Και ο πίνακάς του « Ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ελευθερίας» βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση της Βιέννης το 1853. Άλλα χαρακτηριστικά έργα του: 1) Προσωπογραφία του Όθωνα-εφήβου 2) Τυφλός Αγωνιστής 3) Εξόριστος 4) Αγωνιστής με μια κοπέλα 5) ο νεαρός αγωνιστής 6) ο Ανάπηρος του Αγώνα 7) υποδοχή του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι 8) η μετάληψη των Αγωνιστών του Μεσολογγίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ 9) η κόρη των Αθηνών 10) Η Έξοδος του Μεσολογγίου.
Ο Βρυζάκης ήταν παραγωγικότατος: 31 έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, ενώ 28 έργα του ανήκουν στην πρώην Συλλογή Κουτλίδη.
ΠΗΓΕΣ
1) Βιογραφικό Λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών
2) Διάλεξη της κ. Λαμπρινής Καρακούρτη, επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, 22-3-2015
κάτω από: Άρθρα