no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Εθελοντισμός

Συγγραφέας: | 24 Νοεμβρίου 2014
| 1 σχόλιο |

wp3472c583_06

Ο Εθελοντισμός
Της Μαρίας Νέλλα, φιλολόγου

Ο Εθελοντισμός αποτελεί τρόπο εκφράσεως της αλληλεγγύης και ανιδιοτελή παροχή βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ως κίνημα εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες.
Ο Εθελοντισμός περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει κάποιος, μερικές από τις οποίες είναι: οι αναδασώσεις, η φροντίδα αδέσποτων ζώων, η προσφορά αρωγής σε μοναχικούς και ανήμπορους ηλικιωμένους, ο καθαρισμός παραλιών, δασών ή αρχαιολογικών και άλλων χώρων.
Στη χώρα μας ο Εθελοντισμός γνώρισε άνθηση στη διάρκεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όμως δεν έχει διαδοθεί αρκετά, διότι οι Νεοέλληνες δεν έχουν κατανοήσει σαφώς τη σκοπιμότητά του. Θα έπρεπε όμως να διδαχθούν οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι ποια είναι η αξία του Εθελοντισμού.
Με τον Εθελοντισμό κάποιος προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, όποιος κι αν είναι ο στόχος του. Η Πολιτεία και οι φορείς της δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν λύσεις κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να προέλθει κι από εμάς τους ίδιους, αρκεί να υπάρχει βούληση και συντονισμένες ενέργειες.
Μέσω του Εθελοντισμού οι πολίτες κοινωνικοποιούνται και διδάσκονται ότι στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.
Με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες Εθελοντισμού εκπληρώνουν αυτές τις υποχρεώσεις με τον καλύτερο τρόπο και αναλαμβάνουν τους ρόλους που τους ταιριάζουν και τους αναλογούν, με αποτέλεσμα να καθίστανται ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Επίσης στις εθελοντικές ομάδες ο άνθρωπος διδάσκεται την αλληλεγγύη, το σεβασμό προς τους συνανθρώπους και τη συλλογικότητα, συνειδητοποιεί ότι μια συντονισμένη ομάδα, όπου επικρατεί πνεύμα συνεργασίας, είναι σε θέση να προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα άτομο ή έναν απρόσωπο και συχνά αδιάφορο κρατικό φορέα.
Επιπλέον, η εθελοντική εργασία προσφέρει και ψυχική ικανοποίηση. Όταν ο άνθρωπος αναλαμβάνει δράση χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, αισθάνεται χαρά και ηθική ικανοποίηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αισθάνεται χρήσιμος και δημιουργικός και τονώνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή του και εκπληρώνει την αποστολή του ως άνθρωπος.
Επομένως, ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής και ικανός να συμβάλει στην αρμονική συνεργασία και την ευημερία των ανθρώπων, αν εκτιμήσει ο καθένας μας την αξία του.
Βιβλιογραφία
Κεσσόπουλου Μιχαήλ, Εκθέσεις Γ΄ Γυμνασίου, Εκδόσεις Βολονάκη.

κάτω από: Άρθρα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες