2023-2024

 

Τεχνολογίες αιχμής και αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2024

aylon lykeio

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Αιγάλεω πραγματοποίησε επίσκεψη την 01/2/2024 στην έκθεση με θέμα «Δημοκρατία και Ευδαιμονία», σχεδιασμένη και υλοποιημένη από το Aylon Lyceum. Στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία και ταυτοχρόνως να στοχαστούμε επάνω σε διαχρονικά φιλοσοφικά ερωτήματα τα οποία απασχολούν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, οι συντελεστές του Άυλου Λυκείου πέτυχαν να μεταστοιχειώσουν ιδέες και φιλοσοφικούς προβληματισμούς σε μια διαδραστική ψηφιακή εμπειρία ικανή να διευρύνει τη σχέση των επισκεπτών με τη φιλοσοφία συνδέοντας ταυτοχρόνως τη φιλοσοφική σκέψη με την καθημερινή μας ζωή.

Η ίδια η ονομασία του εγχειρήματος είναι εμπνευσμένη από τη φύση των ιδεών οι οποίες σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δεν υφίστανται απλώς ως άυλες επινοήσεις αλλά μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως βιωματικές εμπειρίες και ως τέτοιες να καθοδηγήσουν τις πράξεις μας.

Μια επίσκεψη που έδωσε καινοτόμο οπτική στη σχέση μας με τα πολιτιστικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων και τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.

διαχωριστικό

 

Εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες βιβλία, και μια επίσκεψη

… του σχολείου μας το οποίο, από κοινού με το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγάλεω, επισκέφθηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 19/01/2024.

Η μετεγκατάστασή της, από το Βαλλιάνειο κτίριο της Πανεπιστημίου, όπου στεγαζόταν αδιαλείπτως από το 1903 και το οποίο επί τέσσερις γενιές Ελλήνων ταυτιζόταν με την ΕΒΕ, στο νέο κτίριο του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. έγινε το 2017. Κατά την ξενάγησή μας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου κτιρίου, που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ήλθαμε σε επαφή με μνημεία της πνευματικής κληρονομίας της χώρας μας, αποκτήσαμε μερικές βασικές γνώσεις βιβλιοθηκονομίας και ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία με την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε κάρτα μέλους, ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στους χώρους της. Εξίσου ανεκτίμητη με την έντυπη συλλογή της είναι και η ψηφιακή η οποία αριθμεί εκατομμύρια τεκμήρια εφημερίδων, περιοδικού τύπου και δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών. Ένα άλλος τομέας στο οποίο προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό έργο είναι και οι εκθέσεις που οργανώνει περιοδικά αφιερωμένες στα έργα σημαντικών εικαστικών και λογοτεχνών.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έγινε στο εξής  ένα χώρος τον οποίο αξίζει να έχουμε  υπόψη μας για κατατόπιση, ψυχαγωγία και εμπλουτισμό των γνώσεών μας .

Εθνική βιβλιοθήκη

 

διαχωριστικό

Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

 

images 2

Την Τετάρτη 13/12/2023 οι μαθητές/τριες του Εσπερινού Γυμνασίου Αιγάλεω και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το έργο του C. L. Muller «30ή Μαρτίου 1814», διαστάσεων 8,4 x 4,4μ. . Πληροφορήθηκαν για την ιστορία του, συνομίλησαν μαζί με τους συντηρητές για τον τρόπο συντήρησής του, αλλά και για εμπόδια που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της λόγω του μεγέθους του. Τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπεριστατωμένη ανάλυσή τους.

 

Επίσκεψη στην έκθεση για τον εγγραμματισμό στα Μέσα επικοινωνίας FAKELESS,  που υλοποιείται από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht

Κατασκευάζοντας συναίνεση…*
Όχι όμως για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Εσπερινού Γυμνασίου Αιγάλεω, οι οποίοι με τη επίσκεψή τους στις 23/11, στην εκδήλωση FAKELESS: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να αναγνωρίζουν πιο εύκολα φαινόμενα παραπληροφόρησης και εσφαλμένης πληροφόρησης.
Στην εποχή της κυριαρχίας των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, αποτελεί ανάγκη ζωτικής σημασίας για τους συνειδητούς πολίτες να ελέγχουν την ακρίβεια των πληροφοριών και να καλλιεργούν την ικανότητα αναγνώρισης των μεθόδων εξαπάτησης και αυτοεξαπάτησης το οποία εντείνουν τον διάχυτο αυταρχισμό των κοινωνιών.
Οι διοργανωτές του έργου παρουσίασαν μια σειρά σχετικών εργαλείων, δομημένων σε τέσσερις ενότητες οι οποίες περιείχαν παιχνίδια και αφίσες που συνδέονταν θεματικά. Με αυτά τα online παιχνίδια δοκιμάσαμε κι εμείς τις ικανότητές μας να πλοηγούμαστε στον κόσμο της ψηφιακής πληροφορίας, να ελέγχουμε την ακρίβεια των πληροφοριών και να διαμορφώνουμε αμερόληπτες, τεκμηριωμένες και κυρίως πλουραλιστικές αντιλήψεις σε αντίθεση με την παθητική και άκριτη κατανάλωση των καθημερινής ειδησεογραφίας.
Ήταν μια διδακτική επίσκεψη που ενίσχυσε την πνευματική μας αυτοάμυνα απέναντι στις κάθε είδους fake εκδοχές της καθημερινής μας ψηφιακής ενημέρωσης. Eυχαριστούμε πολύ για τους/τις διοργανωτές για την ξενάγηση στην έκθεση κι την άψογη φιλοξενία.

διαχωριστικό

Επίσκεψη στην Έκθεση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Αιγάλεω

episkepsi 20 10 2023
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Εσπερινού Γυμνασίου Αιγάλεω στην Έκθεση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Αιγάλεω στο πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος». Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης ήταν και οι εξαιρετικές εικαστικές δημιουργίες μαθητών/τριών του Εσπερινού Γυμνασίου Αιγάλεω. Συγχαίρουμε τους/τις μαθητές/τριες μας για αυτές, αλλά και τον Δήμο Αιγάλεω για τη διοργάνωση της έκθεσης.
.