Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στο πλαίσιο δράσεων ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας την Δευτέρα 24/04/2023 και ώρα 18:00μ.μ. έγινε παρουσίαση στο σχολείο μας διάρκειας 1,5 ωρών με θέμα:

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ
»

Την παρουσίαση και σχετική συζήτηση διενήργησαν οι ψυχολόγοι κ.κ. Μέτσιου Αικατερίνη και Αθανασίου Ελένη του ΕΨΥΚΑ Κοζάνης, της Εταιρίας δηλαδή Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης.

IMG 20230424 182217

IMG 20230424 183618 1

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να γνωρίσουν τρόπους ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας, όπως έχοντας ρεαλιστική αισιοδοξία, αντιμετωπίζοντας το φόβο ή ακολουθώντας τις αξίες μας. Η συμβολή της πνευματικότητας και θρησκείας, των κοινωνικών υποστηρικτικών δικτύων, αλλά και των προτύπων κρίνεται καθοριστική.  Η καλή φυσική κατάσταση αλλά και η «γυμναστική» του εγκέφαλου βοηθούν επίσης στη διαχείριση του άγχους.

Ειδικότερα η ρεαλιστική αισιοδοξία αναφέρεται σε ερωτήματα, όπως: Είναι ο φόβος μου πραγματικός; Τον αντιλαμβάνομαι στις πραγματικές του διαστάσεις; Τι μπορώ να κάνω;

Λύσεις-δράσεις: Το συζητάω με άλλους, γνωστούς και αγνώστους, και αναζητώ πληροφορίες. Αποδέχομαι ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω.  Δεν είναι κακό να φοβάμαι. Αναλαμβάνω δράση.

«Γυμναστική» εγκεφάλου:

  • Κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε ξανακάνει.
  • Κάνουμε πράγματα διαφορετικά, όπως πλένουμε τα δόντια μας με το άλλο χέρι, ή χειριζόμαστε το ποντίκι του υπολογιστή με το άλλο χέρι.
  • Διαβάζουμε βιβλία.
  • Επεξεργαζόμαστε διαφορετικές απόψεις.
  • Λύνουμε σταυρόλεξα, παζλ, γρίφους.
  • Συνομιλούμε με ανθρώπους που ξέρουν πράγματα που εμείς δεν ξέρουμε.
  • Οπτικοποιούμε στη φαντασία.

Σχετικές θετικές σκέψεις για καταπολέμηση του άγχους:

Είναι ΟΚ να έχω λίγο άγχος, όλοι έχουν συνήθως.

Σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

Στο τέλος θα έχω μια ακόμη εμπειρία και θα γίνω καλύτερος.

SELF

Η ενημέρωση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άφησε σημαντικά μηνύματα στους συμμετέχοντες, για ζητήματα ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας και διαχείρισης του άγχους.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΨΥΚΑ Κοζάνης και ιδιαίτερα τις ψυχολόγους κ.κ. Μέτσιου Αικατερίνη και Αθανασίου Ελένη για την συνεισφορά τους.

Η δ/ντρια

Μ. Τσουκανέλη

ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 1

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων