Λευκάκια

…ένας τόπος που οι άνθρωποί του άνοιξαν τη ζεστή αγκαλιά τους σε μας.

Τα Λευκάκια, ένας γραφικός οικισμός κοντά στο Ναύπλιο, βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, μέσα σε πορτοκαλιές, σε μανταρινιές και σε πολλούς φοίνικες. Έχει μαγευτική θέα προς τον κάμπο με τα εσπεριδοειδή και βλέπει μέχρι τον όρμο του Τολού (Πλάκα).

P1000791 P1000771

Τα σπίτια του χωριού έχουν καθαρές και περιποιημένες αυλές, με ανθισμένα παρτέρια και γλάστρες και ειδικά την Άνοιξη, όλος ο οικισμός ευωδιάζει από τα καλλωπιστικά φυτά και τα άνθη των εσπεριδοειδών.

Στην γραφική πλατεία του, υπάρχει παιδική χαρά.

Στον οικισμό υπάρχουν αρκετά όμορφα καταστήματα (ψιλικατζίδικο, παντοπωλείο, γραφικές ταβέρνες με νόστιμη τοπική κουζίνα κα.). Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει γήπεδο 5 χ 5, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Εκκλησίες, Ιστορικά Μνημεία και Αξιοθέατα του οικισμού:

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, της Υπαπαντής του Χριστού, είναι κτισμένη περίπου το 1880. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

P1000764Στα δυτικά της κεντρικής εκκλησίας, σώζονται θεμέλια αρχαίου ναού, πιθανόν του θεού Απόλλωνα.

P1000782 P1000768

Ο ναός του Άη-Γιάννη, δυτικά στις παρυφές του χωριού. Βρίσκεται σε λόφο και είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια αρχαίου κτίσματος, το οποίο ίσως να αποτελούσε οχυρωματικό έργο του Άργους ή της Αρχαίας Ασίνης, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση

10-04-06-3 19-7-07-6 19-7-07-19

Στο εσωτερικό υπάρχουν βυζαντινές αγιογραφίες.

Στην ανατολική πλευρά του ιερού υπάρχει μια τρύπα-παράθυρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση περνούν τα άρρωστα παιδιά και να γιατρευτούν.

Σε πέτρα εξωτερικά του ναού υπάρχει ένα αποτύπωμα, που η παράδοση λέει ότι πρόκειται για την πατημασία του Αγ. Γιάννη και του αλόγου του.

Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, χτισμένο δίπλα στα ίχνη του παλαιού ναού της Αγίας Σοφίας.

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο δίπλα στο παλαιό νεκροταφείο του οικισμού. Παραμονή της γιορτής του γίνεται πανηγύρι και συγκεντρώνει πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή.

DSC04980Το ξωκλήσι του Αγίου Θωμά που βρίσκεται ανατολικά του οικισμού μέσα σε μοναδικό φυσικό.

Το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται βόρεια, εντός του οικισμού.

Η Μεταμόρφωση Σωτήρα.

Η παλιά δεξαμενή που σώζεται μέχρι και σήμερα και ο υπόγειος πήλινος αγωγός(κοντίτο) που τροφοδοτούσε με νερό από το παλιό πηγάδι (σώζεται μέχρι και σήμερα).

Πηγάδια:

  • Στο Κοινοτικό Γραφείο, βρίσκεται το παλαιό Ενετικό πηγάδι.
  • Στην Αγία Μαρίνα, υπάρχει παλαιό πηγάδι που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Το Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται εντός του οικισμού σε μια όμορφα διαμορφωμένη πλατεία με συντριβάνι. Στεγάζεται στο παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Λευκακίων.

Στο βουνό της Αγ. Μαρίνας βρίσκεται σπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που όμως παραμένει ανεξερεύνητη και αναξιοποίητη.

P1000787 P1000788

Πηγές:

1. Ιστοσελίδα δήμου Ναυπλιέων

2. Συνέντευξη από τον ιερέα και κατοίκους του οικισμού