ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΥΗ ΣΥΡΙΓΑ

ΤΜΗΜΑ: Γ2

FONISSA

 

Αυτή τη σχολική χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας διάβασαν τη Φόνισσα, την πιο αριστουργηματική και πολυσυζητημένη νουβέλα ενός από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!!

Η νουβέλα αυτή γράφτηκε το 1903, όταν η Ελλάδα ήταν ένα περιορισμένο σε έκταση κράτος με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η ηρωίδα του έργου είναι μια γυναίκα που μετά από τα δεινά που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής της οδηγείται στο έγκλημα. Ο συγγραφέας ψυχογραφεί τη γυναίκα αυτή, μας αποκαλύπτει τις απόκρυφες σκέψεις της και την απόγνωσή της που είχαν σαν κατάληξη την αποτρόπαια πράξη της, στο βάθος όμως προβάλλεται το ανθρωπιστικό ιδανικό της.

Τα παιδιά στο Εργαστήριο Πληροφορικής  χωρισμένοι σε ομάδες με την επιμέλεια της Φιλολόγου τους εκπόνησαν εργασίες με τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Η θέση της γυναίκας ppt
  • Βρεφοκτονία ppt
  • Προίκα video, ppt

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

Η ΦΟΝΙΣΣΑ Η θέση της γυναίκας

Βρεφοκτονία

Προίκα

22-04-2016

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΥΗ ΣΥΡΙΓΑ

ΤΜΗΜΑ: Α3

Ένα ακόμα Λεύκωμα προστέθηκε στις εργασίες μαθητών του σχολείου μας! Αυτή τη φορά το θέμα μας «ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ» με τους οποίους μεγάλωσαν πολλές γενεές παιδιών.

Στόχος της καθηγήτριάς τους κ.Εύης Συρίγα ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές  την αξία των αρχαίων ελληνικών κειμένων και να διδαχθούν στάσεις ζωής που θα τους βοηθήσουν στην εξέλιξή τους και στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στη μετέπειτα πορεία τους.

Σας παραθέτουμε το Λεύκωμα των μικρών δημιουργών μας…

ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

ΜΑΘΗΜΑ:  ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΥΗ ΣΥΡΙΓΑ, ΦΙΛΙΛΟΓΟΣ

Η μετανάστευση είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού Έθνους. Ειδικά στη σημερινή εποχή θα πρέπει να απασχολεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο πριν πάρει καθοριστικές αποφάσεις για τη ζωή του και το μέλλον του.

Με αυτό το τόσο διαχρονικό θέμα, «Αποδημία,  μετανάστευση,  ξενιτιά», ασχολήθηκαν οι μαθητές του  Β2  στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με προτροπή της καθηγήτριάς τους κ. Εύης Συρίγα και πραγματοποίησαν εργασίες με τη χρήση των ΤΠΕ  στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των 4-5 ατόμων και δούλεψαν με πολύ ενδιαφέρον και συνέπεια!

Οι εργασίες των μαθητών μας

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14

ΜΑΘΗΜΑ:  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΥΗ ΣΥΡΙΓΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2013-14, δημιούργησαν ένα λεύκωμα στο οποίο αποτυπώνεται η πρώτη γνωριμία τους με τη μεγάλη μας κληρονομιά, την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα!

Αξίζει να διαβάσετε τις σκέψεις τους για τις μεγάλες αλήθειες και τα βαθιά μηνύματα ζωής που κρύβονται στα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα που διδάχθηκαν από την καθηγήτριά τους κ. Εύη Συρίγα!

ΛΕΥΚΩΜΑ PDF

Αφήστε μια απάντηση