Η έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου 2015-Τι πρέπει να προσέξουμε!

εκλειψη

Στις 20-3-2015 και από ώρα 10:39 π.μ. έως 12:54 μ.μ. θα έχουμε μερική  έκλειψη ηλίου. Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 11:46 π.μ.
Όσοι παρατηρήσουμε το φαινόμενο θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:

Ποτέ δεν κοιτάζουμε τον ήλιο σε οποιαδήποτε φάση της έκλειψης, είτε  απ’ ευθείας δια γυμνού οφθαλμού, είτε μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια.
Ακόμα και όταν μόλις το 1% της φωτόσφαιρας του ήλιου παραμένει ορατό,  υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης των ματιών.

Δεν  χρησιμοποιούμε: Εμφανισμένα φιλμ, αρνητικά με αποτυπωμένες εικόνες, καπνισμένα γυαλιά, δισκάκια CD – DVD ή δισκέτες , γυαλιά ηλίου, φωτογραφικά φίλτρα κ.α.

Η βλάβη που προκαλείται ονομάζεται ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι η καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας (ορατή-αόρατη).

Εικάζεται ότι ο ίδιος ο Γαλιλαίος υπέστη μερική τύφλωση παρατηρώντας με τηλεσκόπιο την ηλιακή έκλειψη.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο μέσω κατάλληλων προστατευτικών φίλτρων που απορροφούν τόσο τις ορατές, όσο και τις αόρατες ηλιακές ακτίνες.

Το πλανητάριο Θεσσαλονίκης http://www.planitario.gr/ διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά και φίλτρα παρατήρησης ήλιου. Τα γυαλιά οξυγονοκόλλησης με δείκτη 14 και άνω είναι επίσης ασφαλή για οπτική παρατήρηση.

Ενημερωθείτε και από την ιστοσελίδα:

http://blog.planitario.gr/partialeclipse2015/

πηγή: ΕΚΦΕ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση