ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2015-16

Το Γυμνάσιο Δροσιάς πραγματοποίησε στις 18-2-16 τρεις ενδιαφέρουσες διδακτικές επισκέψεις.

Η Α΄ τάξη, μετά από σύντομη βόλτα  στον Εθνικό Κήπο, επισκέφτηκε την γκαλερί «Περί Τεχνών» . Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έκθεση των έργων της κας Ελένης Παρμακέλη, αλλά και να συνομιλήσουν μαζί της για την ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιεί. Επιπλέον οι ίδιοι οι μαθητές ζωγράφισαν εμπνεόμενοι από την έκθεση.

Η Β΄ τάξη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, ξεναγήθηκε στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Η επίσκεψη είχε τρία στάδια: το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου, τον Πυροσβεστικό σταθμό, όπου  παρακολούθησαν επίδειξη των εντυπωσιακών οχημάτων κατάσβεσης και την έδρα της AEGEAN AIRLINES. Εκεί  οι μαθητές έμαθαν πολλά για την επισκευή και συντήρηση των αεροσκαφών  και είχαν την ευκαιρία να ανέβουν σε ένα Airbus, να πάρουν βασικές πληροφορίες μιας πτήσης και να μπουν στο πιλοτήριο.

Η Γ΄ τάξη, τέλος,  είχε μια πρωτόγνωρη εμπειρία ανάπτυξης ενσυναίσθησης  στο Dialogues in the Dark στο θέατρο Badminton. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την τυφλότητα και την καθημερινότητα των ανθρώπων με μειωμένη ή καθόλου όραση περνώντας ώρα στο απόλυτο σκοτάδι και μαθαίνοντας να αξιοποιούν τις άλλες αισθήσεις τους.

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2014-15

27 Απριλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Οι μαθητές μας με την επίσκεψή τους στο Τεχνολογικό  Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, είχαν τη ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη βιομηχανική, τεχνολογική, και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να κατανοήσουν αντικείμενα του φυσικού και τεχνητού κόσμου.

Τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου στη θεματική ενότητα «ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ» συμμετείχαν σε μια ανασκαφή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, η Β’ Γυμνασίου στη θεματική ενότητα «ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ» γνώρισε τα εργαλεία και τα μηχανήματα της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και κατασκεύασε ένα ξύλινο εργαλείο, και οι μαθητές της  Γ’ Γυμνασίου στη θεματική ενότητα «ΠΕΤΡΩΜΑ, ΟΡΥΚΤΟ, ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ» μέσω πειραμάτων στο εργαστήριο του Μουσείου προσπάθησαν να κατηγοριοποιήσουν τα ορυκτά και να τα συνδέσουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

DSC04939

DSC04946

DSC04998

DSC05006

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

IMG_4663

image1

…και το όμορφο  λιμάνι του Λαυρίου…

DSC05026

Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ!!!

Η Γ’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ  ΣΠΑΡΤΗ, ΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ, ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ, ΤΗ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ. ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ  ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ!!!

2015-04-23 12.29.33

Η Γ΄ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ.

20150424_083401

DSC02017

DSC02010

DSC01914

DSC01878

DSC01884

DSC01902

DSC02005

27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι μαθητές της Β” και Γ” Γυμνασίου του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις συλλογές ισλαμικής τέχνης που εκτίθενται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενότητα των έργων του Ισλαμικού πολιτισμού συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές παγκοσμίως. 

Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές απόλαυσαν έναν όμορφο περίπατο στο Μοναστηράκι!…

Φωτογραφίες από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Φωτογραφία1003

Φωτογραφία0974

Φωτογραφία0975

Φωτογραφία0985

Φωτογραφία0991

Φωτογραφία1005

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Στις 27 Φεβρουαρίου 2014 η Α΄τάξη επισκέφθηκε την Αρχαία Αγορά. Οι μαθητές είδαν από κοντά τα κτίσματα για τα οποία είχαν συζητήσει στο μάθημα της Ιστορίας και περιηγήθηκαν στο Μουσείο της Στοάς του Αττάλου.

Το Μουσείο αυτό παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές της Α΄, καθώς τα ευρήματα στις βιτρίνες του έχουν άμεση σύνδεση με το μάθημά τους.

Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός κι έτσι, μετά την επίσκεψη στην Αγορά και το Μουσείο, με τη συνοδεία των καθηγητών τους, δοκίμασαν και αρκετές λιχουδιές στο Μοναστηράκι!

16 Ιανουαρίου 2015

Θεατρική παράσταση Εθνικού Θεάτρου «Το τρίτο κύμα»

Οι μαθητές της Β” και Γ΄Γυμνασίου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Το τρίτο κύμα» στο Θέατρο Χώρα και ενθουσιάστηκαν!

Μια μικρή γεύση από το έργο στο βίντεο:

Σχετικά με το έργο μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ιστότοπο του Εθνικού Θεάτρου: http://www.n-t.gr/el/news/?nid=1552

21 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου-Επίδειξη πειραμάτων Μηχανικής

Φωτογραφία0792

Οι μαθητές της  Β’ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου, για να δουν από κοντά πειράματα σχετικά με την ύλη της Φυσικής που διδάσκονται αυτήν τη σχολική χρονιά, όπως οι νόμοι του Νεύτωνα, η ατμοσφαιρική πίεση, η άνωση κ.ά.

21 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη στο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Στην Τεχνόπολη, στον πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας, στο Γκάζι, η Β’ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το πρώτο βιομηχανικό και τεχνολογικό μουσείο της Αθήνας (έναρξη λειτουργίας, 2013).

Το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου λειτούργησε από το 1862 έως το 1984. Ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ελλάδας και χάρη σ’ αυτό, το 1862 η πρωτεύουσα φωτίστηκε με φωταέριο.

gazi

Οι μαθητές παρακολούθησαν την ξενάγηση στους χώρους του παλιού εργοστασίου, είδαν αυθεντικά μηχανήματα (κυρίως του 19ου αιώνα) και εξοικειώθηκαν με θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου και την παραγωγή φωταερίου. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις δύσκολες συνθήκες των εργατών που δούλευαν εκεί, παρακολούθησαν video  και άκουσαν συνεντεύξεις πρώην εργαζομένων.

22 Οκτωβρίου 2014

Επίσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης-τηλεσκόπιο Newall

Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, το οποίο επισκέφτηκε η Γ’ Γυμνασίου, ανήκει στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Ερευνών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Έχει σκοπό τη διάδοση της Αστρονομίας και Αστροφυσικής με προγράμματα πρωινών και νυχτερινών ξεναγήσεων. Φιλοξενείται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall , βρίσκεται στο λόφο «Κουφός» και κατασκευάστηκε το 1958 από πεντελικό μάρμαρο.

Εκεί οι μαθητές παρακολούθησαν μία ενημερωτική ομιλία από τον Υπεύθυνο του Κέντρου και ένα video για την εξέλιξη της Αστροφυσικής επιστήμης, το Γαλαξία μας, το ηλιακό μας σύστημα και άλλα ενδιαφέροντα θέματα και είδαν από κοντά το ιστορικό τηλεσκόπιο  Newallτο μεγαλύτερο του κόσμου από το 1869 μέχρι το 1873 και το μεγαλύτερο της Ελλάδας μέχρι το 1975. Είναι ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62,5 εκατοστά, μήκους 9 μέτρων και συνολικού βάρους 16 τόνων. Σήμερα, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας είναι το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» με διάμετρο κατόπτρου 2,3 μέτρα που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Χελμού, κοντά στα Καλάβρυτα.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2013-14

Οκτώβριος 2013: Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο & Έκθεση τεχνολογίας)

Νοέμβριος 2013: Αρχαιολογικό Μουσείο – Εθνικό Θέατρο – Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Δεκέμβριος 2013: Santa Claus Kingdom

Ιανουάριος 2014: Εθνικό Θέατρο

Φεβρουάριος 2014: Θέατρο Ζίνα – Έκθεση Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μάρτιος 2014: Αρχαία Αγορά – Θέατρο Τέχνης

Απρίλιος 2014: Ημερήσια εκδρομή: Χαλκίδα – Adventure Park

(περισσότερα για κάθε επίσκεψη παρακάτω:)

 

Οκτ 2013 – Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο)

Η πρώτη προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Οι μαθητές της Α´τάξης παρακολούθησαν ψηφιακή παράσταση με θέμα την εξέλιξη του σύμπαντος και μια ψηφιακή περιήγηση στην αρχαία Μίλητο στο περίφημο Πλανητάριο του Ιδρύματος.

Οι μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης παρακολούθησαν τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου και πήραν μέρος σε επίδειξη πειραμάτων από τους χώρους της Βιολογίας, της Οπτικής και του Ηλεκτρομαγνητισμού.

Περισσότερα για όσα είδαμε στην επίσκεψή μας:  http://www.eugenfound.edu.gr

Πριν την άφιξη στο Πλανητάριο, προλάβαμε και κάναμε και έναν ωραίο περίπατο στην πεζοδρομημένη Μαρίνα του Π. Φαλήρου!

 

Νοε 2013 – Αρχαιολογικό Μουσείο – Εθνικό Θέατρο – Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Α΄τάξη: Αρχαιολογικό Μουσείο

Η δεύτερη επίσκεψη της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2013 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί οι μαθητές της Α´ τάξης ξεναγήθηκαν σε πτέρυγες του Μουσείου όπου εκτίθενται ευρήματα και έργα τέχνης από την εποχή και τους τόπους τους οποίους μελετούν στο μάθημα της Ιστορίας της Α΄Γυμνασίου. Επίσης επισκέφθηκαν την ειδική έκθεση του Μουσείου για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιότητας.

Πριν την επίσκεψη, κάναμε και μια υπέροχη βόλτα στο Πεδίο του Άρεως!

Β΄τάξη: Εθνικό Θέατρο

Οι μαθητές της Β΄πήγαν θέατρο, στη Νεανική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρακολούθησαν το έργο “Ένα καπέλο γεμάτο βροχή”, μια παράσταση με σύγχρονη οπτική, που ρίχνει φως πάνω στις μοιραίες επιπτώσεις του εθισμού που ταράζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και παρουσιάζει την ανθρώπινη ματιά του συγγραφέα, Μάικλ Γκάτσο, πάνω στο πρόβλημα του εθισμού στα ναρκωτικά. Οι μαθητές γύρισαν ενθουσιασμένοι και μας είπαν ότι πρέπει και η  Γ΄τάξη να δει το έργο, γι’ αυτό και το προγραμματίσαμε για αργότερα.

Γ΄τάξη: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι μαθητές της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου συμμετείχαν στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βήμα-Βήμα στη Σκηνή”. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα στάδια ή τις φάσεις προετοιμασίας μιας παράστασης και να γνωρίσουν τους χώρους, τον τεχνικό εξοπλισμό, τους μηχανισμούς του θεάτρου, τα διάφορα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην παραγωγή και τον τρόπο με τον οποίο συντονίζονται όλοι την ώρα της παράστασης.

 

Δεκ 2013 – Santa Claus Kingdom 

Αυτή την εκδρομή περιμέναμε! Οι καθηγητές μάς το έταξαν, εμείς διαβάζαμε πολύ και τελικά πήγαμε! Πού; Στο Santa Claus Kingdom, το κλειστό χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο! Είχε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, πατινάζ σε παγοδρόμιο, μάθημα σκι σε κλειστή πίστα σκι! Το καλύτερο κλείσιμο της χρονιάς!

 

Ιαν 2014 – Εθνικό Θέατρο 

Στις 14 Ιανουαρίου πήγε και η Γ΄τάξη στο θέατρο, στο Εθνικό, για να δει την παράσταση «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μ. Γκάτσο, που ενθουσίασε τόσο τους μαθητές της Β΄τάξης. Όταν γύρισαν, μας είπαν ότι οι μαθητές της Β΄είχαν δίκιο, γιατί το έργο ήταν πολύ δυνατό.

 

Φεβ 2014 – Θέατρο Ζίνα – Έκθεση Λεονάρντο Ντα Βίντσι 

Α΄τάξη: Θέατρο

Οι μαθητές της Α´τάξης παρακολούθησαν το έργο “Ο τρελός υπηρέτης του Λυσία” (στο Θέατρο Ζίνα), μια κωμωδία του Ινστιτούτου Παιδαγωγικού Θεάτρου, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Η κωμωδία αποκάλυπτε με διασκεδαστικό τρόπο τη δύναμη του λόγου και βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν την αρχαία Ελλάδα, τον ρήτορα Λυσία και το πνεύμα της εποχής. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρουσία του γνωστού ηθοποιού, που δέχτηκε να βγάλει πολλές φωτογραφίες μαζί τους.

Β’ και Γ΄τάξεις: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

Στις 13 Φεβρουαρίου 2014,  οι μαθητές της Β´ και της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν την έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, ο Εφευρέτης, η Ιδιοφυία» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,. Στην έκθεση, που έχει φιλοξενηθεί σε πάνω από 20 πόλεις του κόσμου, προβάλλονταν στοιχεία του έργου του πάνω σε καινοτόμες τεχνολογικές ανακαλύψεις, καθώς και αντίγραφα διάσημων ζωγραφικών του έργων.

 

Μαρ 2014 – Αρχαία Αγορά – Θέατρο Τέχνης 

Α΄τάξη: Αρχαία Αγορά

Αφού κάναμε τις ομαδικές εργασίες μας πάνω στην Αρχαία Αγορά, μάθαμε καλά ρυθμούς και κιονόκρανα, μας πήγαν επιτέλους και την εκδρομή μας, στις 11 Μαρτίου. Είδαμε αντικείμενα που γνωρίζαμε από το βιβλίο της ιστορίας, ξεναγηθήκαμε στα μέρη που παίρνονταν αποφάσεις στην αρχαιότητα και τέλος (τα καλύτερα στο τέλος!), κάναμε και μια ωραία βόλτα στο Θησείο!

Β΄και Γ΄τάξεις: Θέατρο Τέχνης

Oι μαθητές της Β΄ και της Γ´τάξης παρακολούθησαν το βραβευμένο έργο του Enda Walsh“Chatroom”, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Ήταν μια νεανική παράσταση που αναφέρεται στην εφηβική περιπλάνηση στον ανεξερεύνητο, γοητευτικό και επικίνδυνο κόσμο του Διαδικτύου.

 

Απρ 2014 – Χαλκίδα – Adventure Park

Μας κούρασαν όλη τη χρονιά οι καθηγητές μας αλλά τους συγχωρούμε. Γιατί μας αποζημίωσαν στο τέλος της χρονιάς, με την ημερήσια εκδρομή.

Το σχολείο μας επισκέφτηκε τη Χαλκίδα, όπου κάναμε τη βόλτα μας, συγκρίναμε  τη νέα κρεμαστή καλωδιακή γέφυρα με την παλιά κινητή γέφυρα του Ευρίπου και πληροφορηθήκαμε για το φαινόμενο των ρευμάτων του Ευβοϊκού.

Κατόπιν μεταφερθήκαμε στο πάρκο ψυχαγωγίας “Adventure Park” στη Μαλακάσα. Εκεί παίξαμε με τα υπαίθρια παιχνίδια στις εγκαταστάσεις του χώρου (δηλαδή τις εναέριες διαδρομές!) ή με άλλα, δικά μας παιχνίδια.

 

Και του χρόνου!

Ελιά η αιώνια

Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές της Γ΄τάξης πήραν μέρος στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ελιά η αιώνια»

Οι μαθητές έμαθαν για το ελαιόδεντρο, τις ποικιλίες, την καλλιέργεια, τα προϊόντα της ελιάς. 

Ασχολήθηκαν με την ελιά όπως αυτή αναφέρεται στη μυθολογία καθώς και με τη θέση της στη χριστιανική θρησκεία. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή. Επισκέφθηκαν τη Μεσσηνία, όπου ξεναγήθηκαν σε ένα ελαιοτριβείο. Έφτασαν στη Σπάρτη, για να περιηγηθούν στο Μουσείο Ελιάς και με την ευκαιρία, επισκέφθηκαν και αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στις γύρω περιοχές. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση