Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών – Μια γιορτή για τη δύναμη των λέξεων

Screenshot 2025 09 29 101446

Στις 29 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, μια μέρα που μας θυμίζει πόσο πλούσιος και πολύχρωμος είναι ο κόσμος μας όταν τον «διαβάζουμε» μέσα από διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς!

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα  Γλωσσών δημιουργήσαμε ένα βίντεο, το οποίο περιέχει ασκήσεις δημιουργικής γραφής σε 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και σλοβακικά. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου. Εμπνευσμένοι/-ες από τους στίχους του, προσπαθήσαμε να υμνήσουμε την ειρήνη σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, δείχνοντας πως οι λέξεις, όποια μορφή κι αν παίρνουν, μπορούν να εκφράσουν τα ίδια ιδανικά: την αγάπη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Η γλώσσα γίνεται γέφυρα που μας ενώνει, ενώ η τέχνη και η ποίηση μάς δίνουν το θάρρος να μιλήσουμε για όσα αξίζουν πραγματικά. Μακάρι να ενώνουμε τις φωνές μας καθημερινά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και να υμνούμε την ειρήνη με πράξεις ουσιαστικής αγάπης και ανθρωπιάς.

 

Τη δράση συντόνισαν οι καθηγήτριες: κ. Μαρία Σακοράφα, υποδιευθύντρια του σχολείου, αγγλικής φιλολογίας, και η φιλόλογος κ. Ιωάννα Σκρέκα. Σημαντική ήταν επίσης η συνεργασία των κ. Αναστασίας Καρανάτσιου (γερμανικής φιλολογίας) και κ. Ελένης Βαρδάκα (γαλλικής φιλολογίας), ενώ τα εικαστικά έργα δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση της εικαστικού κ. Αναστασίας Δημητριάδη.

Μια μέρα γεμάτη έμπνευση και δημιουργικότητα, που μας έδειξε για άλλη μια φορά πως η γλώσσα και η τέχνη έχουν τη δύναμη να ενώνουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *