Αρχική » Ανακοινώσεις » Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων στο Σχολείο μας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων στο Σχολείο μας

  Υλοποίηση δραστηριότητας Κινηματογραφικής Παιδείας  στη σχολική κοινότητα.

Επίσκεψη του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων (Κ.Π.Ε.) κ. Πέτρου Σπανού, πραγματοποιήθηκε στο νησί μας  την Πέμπτη  9 Μαΐου  2019.

Η Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.) του Κ.Π.Ε., διευρύνοντας τις θεματικές δράσεις -στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού ρόλου με τη μετατροπή του σε Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.), – υλοποιεί πιλοτικά δραστηριότητες ενημέρωσης / επιμόρφωσης σε μαθητές/μαθήτριες και  εκπαιδευτικούς στο θεματικό άξονα «Περιβάλλον Αειφορία-Πολιτισμός». Επιμέρους εκπαιδευτικό / επιμορφωτικό πεδίο αποτελεί «Η συμβολή της κινηματογραφικής ταινίας στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία (Ε.Α.), στο πλαίσιο του οπτικοακουστικού γραμματισμού στην εκπαίδευση».

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος/δραστηριότητας της Π.Ο. του ΚΠΕ-ΚΕΑ, είναι η αξιοποίηση της κινηματογραφικής ταινίας, ως εκπαιδευτικού μέσου στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο σχολείο και την τάξη.

Η δραστηριότητα στη σχολική κοινότητα του νησιού μας (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις), περιλάμβανε προβολή επιλεγμένης κινηματογραφικής ταινίας μεσαίου μήκους (τη βραβευμένη γαλλική ταινία “Το Κόκκινο Μπαλόνι”)  στον  κατάλληλο διαμορφωμένο  χώρο της εισόδου του Γυμνασίου μας.

Ο στόχος ήταν διπλός: αφενός η απόλαυση μιας ταινίας κατάλληλης για μικρούς και μεγάλους μαθητές και αφετέρου η κριτική προσέγγιση της ταινίας, με τη δημιουργία συνθηκών γόνιμης παιδαγωγικής συζήτησης στο πλαίσιο της μαθητικής ομάδας που την παρακολούθησε με ενδιαφέρον, με το συντονισμό του  εμψυχωτή. Στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου η δραστηριότητα περιλαμβάνει και ομαδοσυνεργατική  εργασία των παιδιών με στοχευμένες δραστηριότητες (φύλλα εργασίας) καθώς και την προβολή   του  εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 12΄ του εγκεκριμένου  Προγράμματος «Πάμε σινεμά» με θέμα «Το κινούμενο σχέδιο: Τέχνη και Τεχνική».

Στο τέλος των μαθητικών δραστηριοτήτων ακολούθησε ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων και τα εκπαιδευτικά  προγράμματα που υλοποιεί την τελευταία τριετία (προβολή οπτικοακουστικού υλικού, παραγωγή της Π.Ο. του Κέντρου) καθώς και συνοπτική αναφορά στο νέο του εκπαιδευτικό ρόλο, ως Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.).

Γόνιμη ήταν η συζήτηση και η κριτική αποτίμηση της δραστηριότητας της Κινηματογραφικής Παιδείας.

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο καιρός στη Χάλκη από τον μετεωρολογικό σταθμό του σχολείου μας





European Radio Logo

Ιστορικό

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση