Αρχική » Δραστηριότητες » Η «Ημέρα της Ευρώπης» στο Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης 

Η «Ημέρα της Ευρώπης» στο Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης 

20220517 132920Tην Τρίτη 17 Μαΐου του 2022, το Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης «Σ. Φανουράκης» και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου συνδιοργάνωσαν, για την «Ημέρα της Ευρώπης», μία διαδικτυακή συνέντευξη με την πολιτική ακόλουθο της πρεσβείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τυνησία που μεγάλωσε στο νησί της Χάλκης.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και «BacktoSchool», η κ. MayaTenoshvili απάντησε μια σειρά μαθητικών ερωτήσεων που αφορούσαν τα μαθητικά της χρόνια στη Χάλκη, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις διακρίσεις κατά των αλλογενών και των γυναικών, την αξία, τα οφέλη και τα προβλήματα των σπουδών εντός και εκτός των τειχών.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις σπουδές της, τη μετάβαση της στο εξωτερικό, την επαγγελματική της πορεία, την πρόσληψή της στην Ε.Ε, τη διπλωματική της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τη χώρα της Τυνησίας. Παράλληλα εξέθεσε μερικές απόψεις της για την αξία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σημασία της ευρωπαϊκής παιδείας. Κλείνοντας μοιράστηκε ορισμένα σχέδια για το μέλλον και έδωσε καίριες συμβουλές στα παιδιά.

20220517 131940Οι μαθητές της Χάλκης, οι καθηγητές του σχολείου κι η εκπρόσωπος του Europe Direct Ν.Α. απόλαυσαν την εκδήλωση αφού είχαν την ευκαιρία να θέσουν διάφορες ερωτήσεις στην κ. Tenoshvili, να προβληματιστούν και να εμπνευστούν από μία παλιά μαθήτρια του νησιού που κατάφερε να ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να διαγράψει μία αξιόλογη επαγγελματική πορεία παρά το νεαρό της ηλικίας της. 20220517 132555 1

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι μαθητές του Λυκείου κατευθύνθηκαν στα καταστήματα του νησιού όπου μοίρασαν υλικό για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ώστε να ενημερώσουν τους κατοίκους της Χάλκης και τους τουρίστες για αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος δημιούργησαν επίσης ένα βίντεο με δέκα ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλήθηκε σε μία σχετική ημερίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνομίλησαν με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ενημερώθηκαν για την «Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς» από το KonradAdenauer Stiftung, συμμετείχαν σε δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις για το «Μέλλον των Νέων στην Ε.Ε.» και τους «Νέους στα Νησιά της Ε.Ε.», φιλοτέχνησαν ένα κολάζ για την Ευρώπη που μετατράπηκε σε παζλ, εγγράφηκαν ομαδικά στο mazi.eu, έφτιαξαν ένα ιντερνετικό και ένα φυσικό infopoint για την Ε.Ε., συμμετείχαν σε μία έρευνα του enikos.gr για το μέλλον της Ε.Ε. και διοργάνωσαν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Σωτήρη Ντάλη. Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, δημιούργησαν μια συγκινητική ταινία μικρού μήκους για τις Γυναίκες της Χάλκης.

Οι μαθητές κι οι υπεύθυνοι καθηγητές του Γυμνασίου Λ.Τ. Χάλκης είχαν, επομένως, τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ευρωβουλευτές, να συζητήσουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενημερωθούν για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, να γνωρίσουν εξαιρετικούς ανθρώπους, να ακούσουν διαφορετικές φωνές, να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα, να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις, να φιλοτεχνήσουν ένα παζλ-κολάζ, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να συζητήσουν για την έννοια του ενεργού πολίτη που αποτελεί ένα κρίσιμο διακύβευμα για κάθε σύγχρονη πολιτεία.

Ο Διευθυντής Νϊκος Τσατταλιός και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, συγχαίρουν:

  • τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον υψηλό ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν
  • τον εξαιρετικό συνάδελφο Δρ Ιστορίας – Φιλόλογο Χάρη Ραϊτσίνη για τη μεθοδικότητα και το πάθος που επέδειξε σε μια ακόμη δράση που υλοποίησε.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο καιρός στη Χάλκη από τον μετεωρολογικό σταθμό του σχολείου μας





European Radio Logo

Ιστορικό

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση