Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων και αφιερωμάτων στις οποίες συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, προβλήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου, η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους με τίτλο: <<ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΗΡΩΑ>>. Η συγκεκριμένη ταινία είναι δημιούργημα μια μικτής θεατρικής ομάδας (που αποτελείται από άτομα με διάφορες αναπηρίες και άτομα χωρίς αναπηρίες) και παρουσιάζει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην πόλη του Ρεθύμνου τα τελευταία 4 χρόνια. Σκηνοθέτης της υπήρξε ο Γιάννης Μπλέτας, ενώ την θεατροπαιδαγωγική επιμέλεια είχε η Φλώρα Ασουμανάκη. Οι ‘’Αντιήρωες’’ βραβεύτηκαν στο ελληνικό φεστιβάλ της Δράμας, καθώς επίσης και σε διεθνές φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες.
Έπειτα από τις 3 προβολές της ταινίας (μία για κάθε τάξη του σχολείου μας ξεχωριστά), μαθητές της Α΄ τάξης – δημοσιογράφοι της εφημερίδας του Γυμνασίου μας, πήραν συνέντευξη από την κ. Ειρήνη Κλάδου, πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό του νομού Ρεθύμνης, καθώς και από την Ειρήνη Ντουμπάρλα, ερασιτέχνη ηθοποιό-άτομο με αναπηρία. Και οι δυο συνεντευξιαζόμενες αναφέρθηκαν στη δημιουργία της παρέας των ηθοποιών, περιέγραψαν την εμπειρία τους και το όραμα της ομάδας για το μέλλον.
Επίσης, στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος “Όψεις και απόψεις …η εφημερίδα μας!” που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τα σχολικά έτη 2022-2023 και 2023-2024 πραγματοποιήθηκαν από μαθητές μας δύο επισκέψεις στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεθύμνου. Δείτε τις λεπτομέρειες αυτών των επισκέψεων πατώντας εδώ.
Τέλος επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου) από δύο εκπαιδευτές του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης απέναντι σε θέματα αναπηρίας. Διαβάστε λεπτομέρεις πατώντας εδώ.
Κλείνοντας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα οφέλη των παραπάνω δράσεων υπήρξαν πολύ σημαντικά για τα παιδιά μας. Οι μαθητές απέδειξαν έμπρακτα μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά πάνω απ΄ όλα, όλοι είμαστε ΙΣΟΙ. Είμαστε άνθρωποι με κοινές ανάγκες και επιθυμίες. Τέλος, συνειδητοποίησαν ότι η γνωριμία και η επαφή τους με τη αναπηρία αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποδοχή.
Δείτε τη σχετική δημοσίευση στον τοπικό τύπο πατώντας εδώ και εδώ.