Erasmus+ 2021-2027 : “Αγκαλιάζω την ψηφιακή τεχνολογία και, παράλληλα, κινούμαι στη Φύση – δραστηριοποιούμαι, σέβομαι και συνεργάζομαι”

Erasmus map fasa2

Φύση και ψηφιακή Τεχνολογία στην υπηρεσία του σχολείου,
για πιο ευέλικτη και χαρούμενη μάθηση

Το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, πάντα δραστήριο και σε διαρκή αναζήτηση εναλλακτικών και αποδοτικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, συμμετέχει σε Πρόγραμμα Μαθησιακής Κινητικότητας Ατόμων, Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1) του τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, του προγράμματος: “Erasmus+ 2021-2027″, με τίτλο “Αγκαλιάζω την ψηφιακή τεχνολογία και, παράλληλα, κινούμαι στη Φύση – δραστηριοποιούμαι, σέβομαι και συνεργάζομαι”,  που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκαν τρεις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2023. Ειδικότερα:

♦  Από 14 έως 20 Μαΐου 2023, τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου (Γιαννούλη Κατερίνα – φιλόλογος, Ζεϊμπέκη Ροζαλία – Γερμανικών και Παπούλια Σταυρούλα – βιολόγος) παρακολούθησαν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας επιμόρφωση με θέμα: “Learning outside: Living together, learning together, working together. Special focus on inclusive cooperative outdoor learning” (Μαθαίνουμε στη φύση: Ζούμε μαζί, μαθαίνουμε μαζί, εργαζόμαστε μαζί. Ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριληπτική ομαδοσυνεργατική υπαίθρια εκπαίδευση), που διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ICI: InterCultural Iceland (Διαπολιτισμική Ισλανδία).
Δείτε φωτογραφικό υλικό από την επιμόρφωση στο Ρέικιαβικ:

♦  Από 5 έως 10 Ιουνίου 2023, τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου (Αλεξάκη Μαρία – Γαλλικών, Κολυβάκης Στέλιος – βιολόγος και Περπιράκη Ελένη – μουσικός) παρακολούθησαν στη Νίκαια της Γαλλίας επιμόρφωση με θέμα: “ICT and Outdoor Teaching and Learning” (ΤΠΕ και Υπαίθρια Διδασκαλία και Μάθηση), που διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Εuropass Teacher Academy (Ακαδημία Δασκάλων Europass).
Δείτε φωτογραφικό υλικό από την επιμόρφωση στη Νίκαια:

♦   Από τις 17 έως και τις 22 Ιουλίου 2023, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας (Παπούλια Σταυρούλα – Βιολόγος και Περπιράκη Ελένη – Μουσικός) παρακολούθησαν στη Φλωρεντία της Ιταλίας επιμόρφωση με θέμα: “Environmental Stewardship: How to Reconnect With Nature” (“Διαχείριση περιβάλλοντος: Τρόποι επανένωσης με τη Φύση”), που διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Εuropass Teacher Academy (Ακαδημία Δασκάλων Europass).

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την επιμόρφωση στη Φλωρεντία:

Βασικοί άξονες των παραπάνω επιμορφώσεων ήταν οι ακόλουθοι:

  • Η φύση ως χώρος αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης : συνυπάρχουμε στο φυσικό περιβάλλον -το οποίο πλαισιώνει τις ανθρώπινες κοινωνίες και δραστηριότητες- το προστατεύουμε και το αξιοποιούμε για οποιαδήποτε ανάγκη μας. Η φύση προσφέρεται, για να ξεδιπλώσουμε ποικίλες δεξιότητες και ενδιαφέροντα.

  • Η φύση ως σχολική τάξη : στο φυσικό περιβάλλον κινούμαστε, συνεργαζόμαστε, διερευνούμε, ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε, με εναλλακτικούς τρόπους, οτιδήποτε θα μαθαίναμε και μέσα στη σχολική τάξη, εξίσου αποτελεσματικά και ίσως πιο ευχάριστα.

  • Η φύση δεν απορρίπτει τις ΤΠΕ : η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και όσο βρισκόμαστε στη φύση, ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς (σε φορητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ). Υπάρχουν, εξάλλου, αμέτρητες ψηφιακές εφαρμογές που εξυπηρετούν εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • Η φύση αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα : η ποικιλομορφία που υπάρχει στο φυσικό περιβάλλον προάγει τον σεβασμό στην όποια διαφορετικότητα. Ο καθένας – είτε όμοιος με τους άλλους ή ξεχωριστά μοναδικός σε κάτι – μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σε μια φιλόξενη και συνεργατική ομάδα, στο πλαίσιο της αλληλοϋποστήριξης και της συμπερίληψης.

Η ομάδα Erasmus του σχολείου μας διοργάνωσε στις 29 Οκτωβρίου 2023, εκδρομή εκπαιδευτικών στην Αρχαία Ελεύθερνα, ως ευκαιρία διάχυσης των επιμορφώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος Erasmus. Δείτε όλες τις λεπτομέρεις της εκδρομής  εδώ.