«Το κατσαρολάκι της γιαγιάς! – Η παραδοσιακή διατροφή από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Κρητική Γαστρονομία Φάσα

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής δραστηριότητας (Πολιτιστικών Θεμάτων, 2022-2023) «Το κατσαρολάκι της γιαγιάς! – Η παραδοσιακή διατροφή από την αρχαιότητα έως σήμερα», το τμήμα Γ1 του Γυμνασίου Ατσιποπούλου επισκέφθηκε το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Οι μαθητές/-τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι 23:

Γ1  (23 μαθητές = 12 κορίτσια + 11 αγόρια)
Αγριμάκη Αγγελική Αναστασίου Πάρης
Αλεξανδράκη Άννα-Μαρία Αποστολάκης Εμμανουήλ
Αράπι Εμμανουέλα Βλαζάκης Στυλιανός
Αράπι Μελίνα Βουρβαχάκης Στυλιανός
Αράπι Τζονίλντα Ηλιάκης Γεώργιος
Βανταράκη Σοφία Λιανδρής Μάρκος
Βερδινάκη Χρυσή Μελιδόνης Κων/νος
Διονυσάτου Ιωάννα Πολομαρκάκης Οδυσσέας
Δρυγιαννάκη Αικατερίνη Σταυγιανουδάκης Κων/νος
Καλλιτσουνάκη Αικατερίνη Χατζηδάκης Μανούσος
Πρίφτι Κέισι Χατζηλλάρι Ντιόνις
Τζωρτζίνη Ειρήνη

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγήτριες Γιαννούλη Κατερίνα, Κατσούγκρη Αγγελική και Πατεράκη Θεανώ.

Στο φιλόξενο χώρο του Κέντρου η κυρία Αντωνία Σταθάκη μαζί με την κυρία Πλυμάκη, τυροκόμο, μίλησαν στα παιδιά για την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και για τις διατροφικές επιλογές που συνιστώνται σε εφήβους. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον βίντεο με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο, κι έπειτα, η κυρία Ελένη Κουϊδή έδειξε στα παιδιά πώς να παρασκευάζουν σπιτικό τυροζούλι από αιγοπρόβειο γάλα.
Τέλος, τα παιδιά απόλαυσαν κρητικό ντάκο φτιαγμένο από καύκαλο (στρογγυλό παξιμάδι) χαρουπιού, φρέσκια ντομάτα, τυρί φέτα και ντόπιο αγουρέλαιο.

Δείτε στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο video που ακολουθεί:

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μαθήτριες του Γ1 Αράπι Εμμανουέλα, Βανταράκη Σοφία και ο μαθητής Μελιδόνης Κων/νος συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη διατροφή στη μινωική εποχή και δημιούργησαν ένα σχετικό κολλάζ:
Μινωική διατροφή

Επίσης, οι μαθήτριες Αγριμάκη Αγγελική και Δρυγιαννάκη Κατερίνα, καθώς και ο μαθητής Λιανδρής Μάρκος πήραν συνεντεύξεις από συγγενείς και γνωστούς τους, αναζητώντας διατροφικές πρακτικές και συνήθειες στην Κρήτη των παλαιότερων χρόνων. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι το ακόλουθο βίντεο-ντοκιμαντέρ :