“Ο Μαγικός Κόσμος της Υφαντικής”

logo e twinning

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning “Ο Μαγικός Κόσμος της Υφαντικής μαζί με το Γενικό Λύκειο Σουφλίου, στον Έβρο της Θράκης, και με το  Shkolla e Mesme e Bashkuar Bularat, στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας.
Από το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου συμμετείχαν 37 μαθητές της Γ΄ τάξης :

Αλεξανδράκης Χρήστος, Βράπι Όλσι, Γεωρβασάκη Μαρία,  Γεωρβασάκης Παναγιώτης, Γυπαράκης Ηλίας,  Δημητρόπουλος Αλέξης, Δρουδάκης Γιώργος, Ζαχαριουδάκης Σπύρος, Ηλιάκης Θάνος, Καζάκοφ Ιωάννης, Καμαρίτης Γιώργος, Κελαράκη Μαρία, Κοκονά Αναστασία, Κοντογιάννη Μαριάννα, Κουρμούλη Κατερίνα, Κωνσταντουλάκη Κατερίνα, Λιονής Κωστής, Μαθιουδάκη Μαριάννα, Μαμαγκάκη Ευαγγελία, Μανιαδάκης Χρήστος, Μαντός Βασίλης, Ματθαίου Νεκταρία, Μεσονησανάκης Αντώνης, Μουλίτσας Αντώνης, Μπάρδη Βασίλης, Μυστράκη Βαγγελιώ, Νικολουδάκη Ειρήνη, Παναγιωτοπούλου Μελιτίνη, Παπαδοπετράκης Μανούσος, Παυλάκης Κωστής, Ρουσσάκης Αντώνης, Σαββάκη Μαρία, Τσιλεδάκη Μαρία, Φραγκιουδάκη Ζωή, Φρατζεσκάκης Γιώργος, Χανιωτάκης Κων/νος, Χριστοδουλάκη Ανδριάνα.

Οι εκπαιδευτικοί που συντόνιζαν το πρόγραμμα και επόπτευαν τις δραστηριότητες των παιδιών ήταν οι: Αλεξάκη Μαρία, Γιαννούλη Κατερίνα,  Ζεϊμπέκη Ροζαλία και Χαριτάκης Κίσσανδρος.

Τα παιδιά των 3 σχολείων γνωρίστηκαν μεταξύ τους στην πλατφόρμα του e-Twinning, αξιοποίησαν τα προσφερόμενα εργαλεία της πλατφόρμας για επικοινωνία, χρησιμοποίησαν ομαδοσυνεργατικά την τεχνολογία και μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της δουλειάς και της έρευνάς τους.
Μέσα από συνεργατικές δράσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις, ομιλίες-συζητήσεις με ανθρώπους που μέχρι σήμερα ειδικεύονται στο αντικείμενο, οι μαθητές-ερευνητές ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της Υφαντικής τέχνης, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

.jpg

Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2022, οι συμμετέχοντες μαθητές :

  • ετοίμασαν βίντεο μέσα από τα οποία παρουσίασαν στους εταίρους τους το σχολείο και την πόλη τους:
    > Atsipopoulo Junior High School  (YouTube video)
    > Rethymnon Town(YouTube video)
  • ανίχνευσαν την πορεία της Υφαντικής τέχνης μέσα στους αιώνες και αναζήτησαν τους σχετικούς μύθους, όπως τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αράχνης (YouTube video) (της πιο ξακουστής υφάντρας στον κόσμο), της Πηνελόπης (της πιστής συζύγου του Οδυσσέα, η οποία ύφαινε και ξήλωνε διαρκώς στον αργαλειό της, για να αποφύγει τους μνηστήρες) ή τον ασιατικό μύθο για την κόκκινη κλωστή της μοίρας (YouTube video) που συνδέει τις αδελφές ψυχές (soulmates). Οι μύθοι αυτοί, μάλιστα, ήταν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές, που μετέτρεψαν την ιστορία της Αράχνης σε κόμικ (Καμαρίτης Γιώργος):comic

ή παρουσίασαν τους μύθους μέσα από powerpoint (Κουρμούλη Κατερίνα).

  • συνέθεσαν το δικό τους πρωτότυπο συνεργατικό παραμύθι(YouTube video), με θέμα τις περιπέτειες δύο ερωτευμένων νέων που έφτασαν να αντιμετωπίσουν μέχρι και έναν δράκο, προκειμένου να ευοδωθεί ο έρωτάς τους, με τη βοήθεια τριών ξεχωριστών υφαντών!
  • δημιούργησαν συνεργατικά κολάζ με εικόνες υφαντών:kolaz2 kolaz1

 

 

 

 

 

  • παρουσίασαν τον κύκλο του μαλλιού (Ρουσσάκης Αντώνης) και του μεταξιού (Λύκειο Σουφλίου)
  • έφτιαξαν video clip με το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη “Αργαλειός
  • πήραν συνέντευξη από τη λαογράφο κυρία Ιωάννα Παρασκάκη, συγγραφέα του βιβλίου “Ρόδινος Κόσμος“
  • οργάνωσαν τηλεδιασκέψεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες
    telesession

 

  • πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εργαστήρι Υφαντικής ΚΛΩΘΏ της κυρίας Αλεξάνδρας Θεοχάρη και στο εργαστήρι Υφαντικής της μονής αγίας Ειρήνης στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου, καθώς και σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Αρχάνες Ηρακλείου και σε σχετικούς προορισμούς στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
  • κατασκεύασαν τον δικό τους αργαλειό στο εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείουtexnologia
  • παρουσίασαν τις δράσεις τους στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ατσιποπούλου, όταν πια ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.
  • βραβεύτηκαν με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το επιτυχημένο αποτέλεσμα της δουλειάς τους!
    qualityΗ διάχυση του προγράμματος έγινε τόσο μέσα από τον ιστότοπο του Γυμνασίου Ατσιποπούλου όσο και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ατσιποπούλου, καθώς και από άρθρα στον τοπικό τύπο.