Ερωτόκριτος

αφίσα

« … Έχω γύρισμα με τον … Ερωτόκριτο και την Αρετούσα! »

Ταινία  με διασκευασμένα αποσπάσματα από το έργο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας (πολιτιστικών θεμάτων) σχολικού έτους 2017-18

Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, Ρέθυμνο Κρήτης.

 

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Γιαννούλη Κατερίνα (ΠΕ02), Δαβέλη Ουρανία (ΠΕ02), Κατσούγκρη Αγγελική (ΠΕ02), Τζέλησις Μάρκος (ΠΕ05)

Δείτε το trailer της κινηματογραφικής αποτύπωσης του αριστουργήματος του Βιτσέντζου Κορνάρου με πρωταγωνιστές μαθητές του Γυμνασίου Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ – (trailer with English subtitles)

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Έχω γύρισμα με … τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα!”, τέσσερις φιλόλογοι από το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου (στο Ρέθυμνο Κρήτης), μαζί με 21 μαθητές τους από τη Γ΄ τάξη, επιχείρησαν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά το αριστούργημα της Νεοελληνικής (και δη της Κρητικής) Λογοτεχνίας, “Ερωτόκριτος”, του Βιτσέντζου Κορνάρου (τέλη 16ου – αρχές 17ου αι.). Πρόκειται για ένα έμμετρο ιπποτικό μυθιστόρημα, με πάνω από 10.000 στίχους, που αφηγείται τις περιπέτειες του νεαρού Ερωτόκριτου και της πριγκίπισσας Αρετούσας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποικίλα εμπόδια, όπως αντίξοες κοινωνικές συμβάσεις, χωρισμό, εξορία, φυλάκιση, ακόμη και πόλεμο, ώσπου τελικά να ευοδωθεί ο αγνός έρωτάς τους.
   Η πρωτότυπη γλώσσα του ποιήματος είναι το κρητικό ιδίωμα του 16ου αιώνα, στην πιο πλούσια και δυναμική έκφρασή του. Ωστόσο, στην κινηματογραφική διασκευή της ιστορίας προτιμήθηκε στους διαλόγους η νεοελληνική γλώσσα -σε πεζό λόγο, όχι ποιητικό- διάσπαρτη με κρητικές φράσεις και ιδιωματισμούς, σε συνδυασμό με αφήγηση από το πρωτότυπο κείμενο του Κορνάρου. Επιπλέον, οι ηρωικές συγκρούσεις (ιπποτικό κονταροχτύπημα, σκηνές μάχης, μονομαχία με δόρυ και σπαθί κλπ) αποδόθηκαν αφαιρετικά -έως και υπαινικτικά- ή με τη βοήθεια διαθέσιμου υλικού από το διαδίκτυο, δεδομένου ότι κρίθηκε επικίνδυνη η εμπλοκή των 15χρονων μαθητών σε τέτοιες σκηνές.
   Όπως είναι αναμενόμενο, έγιναν και κάποιες -συνειδητές- προσαρμογές:
α.  στις στυλιστικές επιλογές -με εμφανή προτίμηση στην κρητική παραδοσιακή αμφίεση, μολονότι τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Αθήνα των ιπποτών,
β.  στις νυχτερινές σκηνές που, φυσικά, γυρίστηκαν με το φως της ημέρας
γ.  και -το σημαντικότερο- στο ότι παρουσιάζεται ο Ερωτόκριτος να μεταμφιέζεται, φορώντας μια μάσκα που τον κάνει αγνώριστο, αλλά στο πρωτότυπο φέρεται να χρησιμοποίησε ένα μαγικό υγρό που τον μεταμόρφωνε σε μελαμψό Σαρακηνό, κατά βούληση, ενώ υπήρχει και το αντίδοτο που τον επανέφερε άμεσα στην αρχική του μορφή.
Εκτός, όμως, από τις παραπάνω -ελάχιστες- προσαρμογές/αλλαγές, σε γενικές γραμμές η ταινία μένει πιστή στο πνεύμα της Κρητικής Αναγέννησης (του 16ου και του 17ου αιώνα) και αποδίδει με σαφήνεια την ιστορία των δύο ερωτευμένων που, μέσα από “του κύκλου τα γυρίσματα”, “των αρμάτων τις ταραχές” και της “φιλιάς τη χάρη”, βρίσκουν τελικά το δρόμο προς την ευτυχία τους.
   Αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ερασιτεχνική, αλλά και πρωτότυπη δουλειά, που με τόσο μεράκι ετοιμάσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά, όχι για να την προβάλουμε αξιώνοντας εύσημα, αλλά επειδή δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη κινηματογραφική παρουσίαση του Ερωτόκριτου αυτή τη στιγμή, παρόλο που οι θεατρικές παραστάσεις του είναι αμέτρητες.
Εξάλλου, οι ηθοποιοί μας είναι 14χρονοι και 15χρονοι μαθητές Γυμνασίου και τα μέσα που επιστρατεύτηκαν στα γυρίσματα ήταν τα απολύτως στοιχειώδη: μια προσωπική βιντεοκάμερα και ένα μηχάνημα καταγραφής ήχου (που τελικά χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα). Τα κοστούμια, οι χώροι γυρισμάτων και ο αναγκαίος εξοπλισμός ήταν όλα ευγενικές προσφορές και παραχωρήσεις φίλων και γνωστών που στήριξαν το εγχείρημα. Συνεπώς, κάνουμε επίκληση στην επιείκειά σας κι ελπίζουμε να απολαύσετε τις εικόνες, τη μουσική επένδυση, την αφοπλιστική παρουσία των παιδιών μας και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει ο καθένας τους την υπέροχη ιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες :

Αλεξανδράκης   Λάμπρος, Βερτούδος   Κωνσταντίνος,  Βουρβαχάκης   Σπυρίδων, Γαλεράκη   Σπυριδούλα, Ζαφειριάδου Ζέτα, Ζαχαριουδάκη   Μαρία, Ηλιάκη  Χρυσή, Καλλιτσουνάκη Αντιγόνη, Κεραμιανός   Θοδωρής, Κοκκινάκη   Κατερίνα, Λελεδάκης Γιώργος, Μαθιουδάκη   Αργυρώ, Μαθιουδάκης   Ανδρέας, Μαρινάκης   Μανούσος, Νικολακάκης Γιώργος, Παυλάκη Μαρία, Περδίκης   Ραφαήλ, Ποθουλάκη   Βασιλική, Σουχλάκης   Βαγγέλης, Σπανουδάκη   Ελένη, Σφενδύλης   Γεώργιος, Χριστουλάκη   Σοφία.

 

Δείτε την ταινία στο YouTube :

Τέλος δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας :