Αρχική » Ψηφιακή Βιβλιοθήκη » Μαθήματα » Φιλολογικά » Ιστορία » Μάθημα Τοπικής Ιστορίας.

Βρείτε μας στο facebook

alternet text

Translate

Τι ώρα είναι;

Σαν σήμερα

20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

Αρχείο δημοσιεύσεων

European Radio Logo

Μάθημα Τοπικής Ιστορίας.

Επίσκεψη των μαθητών στο Ηρώο, στον ανδριάντα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και στις προτομές των Εμμανουήλ  Λαμπράκη και Αντώνη  Γιαμαλάκη

 

στα μνημεία 2

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και φέτος με μάθημα τοπικής ιστορίας για τους μαθητές της Γ Γυμνασίου. Οι μαθητές στη διάρκεια του μαθήματος της ιστορίας βγήκαν από τη σχολική τάξη  επισκέφτηκαν, μαζί με την καθηγήτριά τους Μαρία Χαραλαμπάκη, τα μνημεία του Αρκαλοχωρίου.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το   Ηρώο,  μπροστά από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, και  αφού παρατήρησαν προσεκτικά τι εικονίζει και τι γράφει το Ηρώο, συζήτησαν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φτιάχνουν τέτοιου είδους  μνημεία.

Έπειτα προχώρησαν   και είδαν  τον ανδριάντα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη  που βρίσκεται δίπλα στο Ηρώο. Έμαθαν για τον ήρωα Σουκατζίδη, τη σχέση του με το Αρκαλοχώρι και το τέλος του, δηλαδή την εκτέλεσή του από τους Γερμανούς στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με άλλους 199 κομμουνιστές. Τύχη ευνοϊκή έφερε στον δρόμο των παιδιών τον ιερέα  και συνταξιούχο εκπαιδευτικό π. Μιχάλη Κανιαδάκη, ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, αφηγούμενος  ιστορίες για τον Ν. Σουκατζίδη και την οικογένειά του και δείχνοντάς τους το σπίτι του ήρωα.

στα μνημεία 1

 

Η πρώτη αυτή επαφή των μαθητών με την τοπική ιστορία ολοκληρώθηκε με την μετάβαση των μαθητών στη διπλανή πλατεία, όπου είδαν τις προτομές του Εμμανουήλ Λαμπράκη και Αντώνη Γιαμαλάκη και πληροφορήθηκαν για την ιστορία τους και το τραγικό τους τέλος, στη διάρκεια της Κατοχής.

Με το πέρας της επίσκεψης όλοι οι μαθητές αναγνώρισαν ότι η επίσκεψη τους βοήθησε να δουν με διαφορετικό, πιο προσεκτικό,  τρόπο τον τόπο τους και να μάθουν πτυχές της ιστορίας του που τις αγνοούσαν.

ΥΓ : Η επίσκεψη στα μνημεία του Αρκαλοχωρίου και η βιωματική επαφή των μαθητών με την τοπική ιστορία τείνει να γίνει θεσμός για το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, καθώς τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται συστηματικά.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση