Λέσχη Ανάγνωσης

Βιβλία Γενικά

Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης.

Jorge Luis Borges

Με τα λόγια του Borges στο μυαλό μας και την όρεξη να ανακαλύψουν οι μαθητές του σχολείου μας τους μικρούς και μεγάλους παραδείσους που κρύβονται μέσα στις σελίδες των βιβλίων, ξεκινήσαμε φέτος μια Λέσχη Ανάγνωσης. Αφορμή στάθηκαν τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας που διδάσκονται τα παιδιά καθώς και ένα σχετικό μάθημα στο βιβλίο των Αγγλικών που αναφέρεται σε λέσχες που μπορούν να δημιουργηθούν στο χώρο του σχολείου και μια ηλιόλουστη μέρα του Οκτώβρη, γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στα θρανία του σχολείου μας και σε μια μικρή γωνιά στο ίντερνετ (http://aristomenisbookclub.wordpress.com) η Λέσχη Ανάγνωσης του Γυμνασίου Αριστομένη,

Ενώ ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου, στην πορεία κατέκτησε και μαθητές άλλων τάξεων που αρχίσανε να ζητάνε και αυτοί να δανειστούν τους τίτλους που τους ενδιέφεραν.

Αποφασίσαμε όλοι στην αρχή, να φέρουμε κάποια από τα αγαπημένα μας βιβλία στο σχολείο, για την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα οποία καταγράψαμε σε ένα τετράδιο ώστε να ξέρουμε ποιός έφερε το καθένα και αρχίσανε οι πρώτες ανταλλαγές. μεταξύ μας.
Αυτή τη στιγμή, ο κατάλογος βιβλίων αριθμεί περίπου 35 τίτλους και αυξάνει τον αριθμό τους αργά αλλά σταθερά, ενώ μέσα στους τρεις μήνες λειτουργίας τους, 57 βιβλία αλλάξανε χέρια.

Για να υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο στο να μιλούνε τα παιδιά για τα βιβλία που διαβάζουνε και παράλληλα να αποκτήσουν δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες, φτιάξαμε και το ιστολόγιο της Λέσχης Ανάγνωσης, στο οποίο όσοι μαθητές επιθυμούν, είναι εγγεγραμμένοι εκδότες και κάνουν οι ίδιοι τις αναρτήσεις τους με τους εκπαιδευτικούς σε βοηθητικό ρόλο, κυρίως ως βοηθούς στα τεχνικά θέματα της πλατφόρμας της wordpress, ώστε οι μαθητές να γίνουν καλύτεροι και πιο συνειδητοποιημένοι χρήστες της. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης και του ιστολογίου, αποφασίστηκαν από τους μαθητές και καταγράφηκαν οι κανόνες λειτουργίας και με τον ίδιο τρόπο έγινε και η επιλογή του template και το στήσιμο του ιστολογίου.
Έτσι λοιπόν, όποιος διαβάζει ένα βιβλίο, ενθαρρύνεται να πει την γνώμη του για αυτό, οι συμμαθητές του ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφιερώνουμε κάποιο χρονικό διάστημα για να παρουσιάσουν μικροί και μεγάλοι κάποιο από τα βιβλία που διαβάσανε, στην τάξη, ώστε να υπάρχει εκτός από την ηλεκτρονική τους παρουσίαση και ανατροφοδότηση και συζήτηση στο φυσικό περιβάλλον της τάξης.

Σοφία Γιακμογλίδου( Αγγλικής Φιλολογίας)

Μαρία Κατσογιάννου (Φιλόλογος)

Εμείς τους ευχόμαστε καλή ανάγνωση, σύντομα ο κατάλογος να ξεπεράσει τα 100 βιβλία και …θερμά συγχαρητήρια.

Kλικ στο σύνδεσμο  http://aristomenisbookclub.wordpress.com για μετάβαση στο ιστολόγιο της Λέσχης Ανάγνωσης.

Αφήστε μια απάντηση