Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ

Στις 6 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο μας η ημέρα σχολικού αθλητισμού με εξαιρετική επιτυχία. Οι δραστηριότητες και το περιεχόμενό της οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Αρέθουσας με σκοπό τη συμμετοχή των μαθητών και των δύο σχολείων.

Με κύριους συντονιστές τους Διευθυντές των δύο σχολείων οι εκπαιδευτικοί κατανεμήθηκαν σε ομάδες προετοιμάζοντας από τα μέσα Σεπτέμβρη τη δραστηριότητά τους που η κάθε μία αποτέλεσε έναν από του 6 σταθμούς στους οποίους εναλλάσσονταν κυκλικά οι ομάδες των μαθητών ανα 20 ΄.

Οι Σταθμοί-Δρατηριότητες περιλάμβαναν τα εξής:

«’Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» διαδραστικό παιχνίδι, το Ντόμινο.

Το Ντόμινο έχει σα σκοπό να εντοπίσουν οι μαθητές τα κοινά στοιχεία που έχουν με τους συμμαθητές τους ξεκινώντας από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και προχωρώντας σε πιο προσωπικά στοιχεία του χαρακτήρα του καθενός.

Το παιχνίδι λειτούργησε με θαυμαστό τρόπο, αφού όλα τα παιδιά, από αυτά της Α΄ τάξης του δημοτικού μέχρι αυτά της Γ΄ γυμνασίου παρά το γεγονός ότι έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους εντόπισαν τα κοινά τους σημεία. Αυτά τα σημεία τους ένωσαν σε έναν κύκλο πιασμένους χέρι-χέρι που συμβολίζει ότι πρέπει να πορεύονται όλοι μαζί ενωμένοι γιατί πιο πολλά είναι αυτά που τους ενώνουν παρά αυτά που τους χωρίζουν.

Στίβος μάχης με αθλήματα του στίβου

Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων  διαγωνίστηκαν σε ζευγάρια σε έναν στίβο εμποδίων που περιλάμβαναν προσομοιωμένα αγωνίσματα του στίβου. Στόχος ήταν ο καλύτερος χρόνος κάθε ζευγαριού με βαθμούς ποινής στη μη σωστή διέλευση και βαθμούς επιβράβευσης για την επίτευξη των στόχων.

Άλμα εις ύψος

Οι μαθητές-μαθήτριες των δύο σχολείων δραστηριοποιήθηκαν στις τρεις τεχνικές του άλματος εις ύψος (ψαλιδισμό, στραντλ και φλοπι) αποκομίζοντας την εμπειρία αλλά και την τόνωση της αυτοπεποίθησης μέσα από το ιδιαίτερο αυτό αγώνισμα του στίβου. Ο ενθουσιασμός για την επίτευξη των στόχων τους στα άλματα ήταν μεγάλος.

 

Εκφράζομαι καλλιτεχνικά για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού σε έναν πίνακα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, μικροί και μεγάλοι (από πρώτη Δημοτικού έως και Τρίτη Γυμνασίου) τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες σχετικά με το θέμα.

Σταθμός προβολής βίντεο

Τα παιδιά , περνώντας  σε ομάδες, παρακολούθησαν βίντεο που σκοπό είχαν να τα ευαισθητοποιήσουν σε θέματα διακρίσεων και ιδιαίτερα για θέματα διακρίσεων σε βάρος παιδιών. Προβλήθηκαν  βίντεο  που είχαν γενικότερο περιεχόμενο για το θέμα αυτό αλλά και βίντεο που παρουσίαζαν προσωπικές και ιδιαίτερες περιπτώσεις διακρίσεων. Τα βίντεο ήταν διαφορετικά για τις ομάδες ώστε να ανταποκρίνονται  στις διαφορετικές αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών μιας και οι ηλικίες τους ήταν διαφορετικές. Το ενδιαφέρον που επέδειξαν τα παιδιά κατά την παρακολούθηση των βίντεο αλλά και τα σχόλια που ακολούθησαν σε μια σύντομη συζήτηση έδειξαν ότι ο σκοπός της ευαισθητοποίησης που αρχικά ετέθη επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

 

Παιχνίδι ταμπέλες για στερεότυπα

Στη δραστηριότητα «ταμπέλες έξω από τα στερεότυπα» οι μαθητές «φόρεσαν» ταμπέλες με διάφορους χαρακτηρισμούς όπως «ρατσιστής», «βίαιος», «εύστοχος»,

«δυνατός», «συνεργάτης» κ.α. και με κριτήριο τις ταμπέλες σχηματίστηκαν δύο ομάδες οι οποίες υποθετικά θα ανταγωνίζονταν σε ένα άθλημα π.χ μπάσκετ. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν:

  1. Να δειχθεί ότι επιλέγουμε τους ανθρώπους με βάση τις «ταμπέλες» που τους προσάπτουμε, αν και πολλές φορές δεν τους αντιπροσωπεύουν, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας, ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να διακρίνονται για κάποιο άλλο χαρακτηριστικό τους.
  2. Να αναλυθούν οι χαρακτηρισμοί, ώστε να φανούν οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στις ανθρώπινες σχέσεις και στον αθλητισμό και να πούμε α) «όχι στο ρατσισμό» και «όχι στη βία» και β) «όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι» και μπορούμε αν και διαφορετικοί να συνεργαζόμαστε σε ομάδες και να επιτυγχάνουμε υψηλούς στόχους.
  3. Να τονιστεί ότι με τον αθλητισμό μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και το νου, το ήθος και την ψυχή μας, ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στη δραστηριότητα επιδεικνύοντας ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως πολύ πετυχημένη.

 

Από τις 11:00 και μετά πραγματοποιήθηκε πρωτάθλημα Χόκεϊ επί χόρτου μεταξύ 6 ομάδων σε δύο ομίλους, συμμετέχοντας όλοι οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στους μαθητές/τριες μας και παράλληλα ευαισθητοποίησαν σημαντικά γύρω από το θέμα της διαφορετικότητας και του ρατσισμού.

 

                                                                                                    Ο Διευθυντής

 

Δημήτριος Κυριαζής

MSc Φυσικής Αγωγής

IMG_20141006_084113 IMG_20141006_090438 IMG_20141006_090519 IMG_20141006_105223 IMG_20141006_111802 IMG_20141006_120639 IMG_20141006_084746 IMG_20141006_084347

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *