ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011)

Στις 25-27 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε από το Γυμνάσιο Αρέθουσας εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια ανταλλαγών- αδελφοποιήσεων σχολείων, κατόπιν πρόσκλησης του Γυμνασίου μας από το Ζάππειο Γυμνάσιο Κωνσταντινούπολης.

Αμέσως μετά την άφιξή μας στην Πόλη επισκεφθήκαμε το παραπάνω σχολείο, όπου μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στους χώρους του η Διευθύντρια κ. Κανάρη. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον τρόπο λειτουργίας ενός ελληνικού σχολείου στην Τουρκία και να τον συγκρίνουν με τη λειτουργία του δικού μας σχολείου σε όλα τα επίπεδα. Διαπίστωσαν ομοιότητες ως προς τη διδακτέα ύλη με κάποιες εξαιρέσεις, αλλά και διαφορές ως προς τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες, οι οποίες στο εν λόγω σχολείο συνδυάζουν την ελληνική με την τουρκική κουλτούρα.

Τη δεύτερη μέρα της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία, για την οποία οι μαθητές μας γνωρίζουν πολλά από τα μαθήματα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας. Βλέποντας από κοντά πια αυτά που διδάχτηκαν απ’ τα βιβλία και με τις επιπλέον πληροφορίες από τον ξεναγό και τους εκπαιδευτικούς, απέκτησαν πλήρη εικόνα του ιστορικού αυτού μνημείου- συμβόλου του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μπλε-Τζαμί, στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το χώρο λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας και να τον συγκρίνουν με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης, όπως αυτή της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας στο Μπαλουκλή.

Την ίδια μέρα ακολούθησε επίσκεψη των μαθητών μας στη Μονή της Χώρας, όπου και θαύμασαν ψηφιδωτά απαράμιλλης ομορφιάς και πρωτοτυπίας. Τέλος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο «Ντολμά – Μπαχτσέ», παλάτι του 19ου αιώνα, στο οποίο οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον πολυτελέστατο χώρο κατοικίας και δραστηριότητας των τελευταίων σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ξενάγηση τελείωσε με περιήγηση στο Βόσπορο με μικρό πλοιάριο. Οι μαθητές  διαπίστωσαν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη χτισμένη σε δύο ηπείρους, καθώς η διαδρομή ακολούθησε την πορεία από την ευρωπαϊκή ακτή, την ασιατική και πίσω.

Την τρίτη και τελευταία μέρα πριν την αναχώρησή μας από την Πόλη επισκεφθήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και παρακολουθήσαμε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την έδρα της Ορθοδοξίας, η οποία βρίσκεται σε ξένη χώρα ως αποτέλεσμα συμφωνίας των δύο κρατών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τις συγκεκριμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις οι μαθητές μας γνώρισαν, στα πλαίσια του δυνατού, την κουλτούρα μιας άλλης χώρας και συγκεκριμένα μιας Πόλης που κατοικείται από πολλές και διαφορετικές εθνότητες. Είχαν την ευκαιρία, μέσω των συναλλαγών τους, να έρθουν σε επαφή με το τουρκικό νόμισμα, να δοκιμάσουν γεύσεις από την τουρκική κουζίνα, να γνωρίσουν το τούρκικο «παζάρι» και να αποκομίσουν πολλές παραστάσεις από την καθημερινή ζωή της τουρκικής κοινωνίας.

Δημήτριος Κυριαζής

MSc Φυσικής Αγωγής

Ευχαριστούμε τον κ. Λιάγκα Γεώργιο για τις πανέμορφες φωτογραφίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *