Καθαρισμός της παραλίας της Ραφήνας

Την Δευτέρα 11/4 το σχολείο μας επισκέφτηκε την παραλία της Ραφήνας 17 km μακριά από την Ανθούσα. Στα πλαίσια του προγράμματός μας, οι μαθητές – μέλη του Blue School συμμετείχαν σε μια δράση που αφορούσε τον καθαρισμό της παραλίας.

Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες , παίρνοντας κάθε ομάδα ένα φάκελο που περιείχε ένα χάρτη της περιοχής και  ένα φύλλο εργασίας που περιελάμβανε καταγραφή των απορριμμάτων, παρατηρήσεις και  ερωτήσεις . Εφοδιάστηκαν με πλαστικές σακούλες και γάντια.

Κατέγραψαν τα απορρίμματα που βρήκαν , φωτογράφησαν και φωτογραφήθηκαν, παρατήρησαν την παραλία, προσανατολίστηκαν. Επειδή ο καιρός ήταν άστατος με πολύ αέρα, την επόμενη μέρα στο σχολείο τοποθέτησαν τα απορρίμματα σε ένα χαρτί και παρατήρησαν τα είδη που βρήκαν. Τα απορρίμματα  ήταν κυρίως πλαστικά , είχαν προέλευση τη στεριά και τα περισσότερα είχαν παραμείνει πολύ καιρό στην παραλία ή στη θάλασσα.

Οι μαθητές «δέσανε» μια μαθήτρια με ένα σπάγκο προκειμένου να βρεθεί στη θέση ενός θαλάσσιου ζώου που παγιδεύτηκε  στα δίχτυα των ψαράδων. Ένιωσε πανικό, απελπισία, εγκλωβισμό, φόβο και μετά από ώρες θα ένιωθε πείνα και κίνδυνο να γίνει τροφή άλλων θηραμάτων.

12 4 3 6 1 3

Συνεισφορά του σχολείου μας στο έργο Etwinning

H Blue School Team σχεδίασε ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης με την ιδέα της επιβράβευσης των καλών πρακτικών για υγιή θάλασσα και της ποινής όταν οι ενέργειες προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πρόκειται για το γνωστό” Φιδάκι”

 

fidaki teliko 2

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ “UNDERSTANDING AND ACTING FOR A HEALTHY PLASTIC FREE SEA”

2022 STEM EVENT BY ITALY

Στα πλαίσια του 2022 STEM Discovery Campaign (το οποίο διοργανώνεται από το  Scientix ως μια γιορτή σπουδών και σταδιοδρομίας  – Science, Technology, Engineering and Mathematics ), οι μαθητές/τριές μας μέλη της ομάδας του Blue School, συμμετείχαν σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη στις 12 Απριλίου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουν για την πλαστική ρύπανση σε θάλασσες και ωκεανούς.

Οι συμμετέχοντες ήταν τα μέλη του Etwinning project, το  Liceo Linguistico Statale “Ilaria Alpi” στην Cesena της Ιταλίας και το  Alytus Jotvingiai gymnasium της Λιθουανίας. Η γλώσσα εργασίας ήταν η Αγγλική.

Οι εισηγήσεις των τριών σχολείων σκοπό είχαν να μελετήσουν και να κατανοήσουν πώς προέρχεται η ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά, ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στους ζωντανούς οργανισμούς ακόμα και στο ίδιο τον άνθρωπο, καθώς για τις  νέες τεχνολογίες που θα αντιμετωπίζουν τη ρύπανση. Οι μαθητές/τριες επίσης μίλησαν για την προοπτική της πράσινης και κυκλικής οικονομίας στέλνοντας ένα μήνυμα για την σπουδαιότητα του ενεργού πολίτη.

Το δικό μας σχολείο συνέβαλε στη συζήτηση παρουσιάζοντας ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης με την ιδέα της επιβράβευσης των καλών πρακτικών για υγιή θάλασσα και της ποινής όταν οι πρακτικές προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο σύνδεσμος  της διάσκεψης με το πρόγραμμα είναι:

https://www.liceoalpi.edu.it/public/articoli/allegati/1/circ.n.226_liveeventprogramme12april2022.pdf

και οι παρουσιάσεις στο    κανάλι https://youtu.be/mGZfoBqvOLQ

 

Επιλογή του Λογότυπου του Etwinning έργου

Τέθηκε σε ψηφοφορία μεταξύ των μαθητών/τριών μελών του EU Blue School η επιλογή του λογότυπου και μέσα από προτάσεις των τριών σχολείων επιλέχτηκε η πρόταση του δικού μας σχολείου.



Λήψη αρχείου

LOGO COPY viber image 2022 03 28 22 46 37 216

Διεθνείς συνεργασίες

Τα τρία σχολεία, το δικό μας , της Ιταλίας και της Λιθουανίας συναντήθηκαν διαδικτυακά την 21η Δεκεμβρίου 2021. Συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές,  από το σχολείο μας η Κωνσταντινίδου Ευτυχία και η Chalve Helene, από την Ιταλία η Antoniette Amore και από την Λιθουανία η Irene Ribinskiene, Lina Petraskiene, Virginija Svinkuniene.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι καθηγήτριες παρουσίασαν τις εργασίες που οργανώθηκαν για τους μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τη σειρά τους παρουσίασαν τον εαυτό τους , τα χόμπι τους και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον καλά Χριστούγεννα και χαρούμενες διακοπές.

1

Το έργο Etwinning “Healthy and clean seas without plastics”

Σχετικά με το έργο

Η πλαστική ρύπανση είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, που απειλεί όλα τα ζωντανά πλάσματα των θαλασσών μας. Αυτό το πρότζεκτ έχει σκοπό να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον μας για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης , να γίνουν κατανοητές οι αιτίες αυτού του προβλήματος και να αναπτύξει ή έστω να συζητήσει πιθανές λύσεις

ΣΤΟΧΟΙ

Αυτό το πρότζεκτ σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για το περιβάλλον και να αναπτύξει δραστηριότητες σχετικές με το STEM careers. Επιπλέον στόχοι του προγράμματος είναι να συμμετέχουν οι μαθητές σε συζητήσεις, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία , να μαθαίνουν ξένες γλώσσες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Αρχικά οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τον εαυτό τους και το σχολείο τους.

Παρακολουθώντας το ντοκυμαντέρ “ A PLASTIC OCEAN “ , θα αναπτύξουμε δραστηριότητες, όπως να οργανώσουν μια καμπάνια προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης στην ύπαιθρο και στους ωκεανούς. Οι μαθητές/τριες θα χωριστούν σε τριεθνείς ομάδες για να οργανώσουν συζητήσεις και να αναπτύξουν δραστηριότητες όπως παιχνίδια, ποίηση, συνεντεύξεις.

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Τελικά προϊόντα θα είναι η δημιουργία ενός e-βιβλίου, βίντεο, πόστερ .

CANVA COLLABORATIVE PROJECT

Όλες οι δραστηριότητες θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα  TwinSpace

https://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/1/81/581/209581/files/c6ab6657e.pdf

Το σχολείο μας σε δημόσια ψηφοφορία στα Βραβεία “EU4Ocean in action”

Ο EU4Ocean συνασπισμός, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γ. Διεύθυνσης Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, διοργανώνει : Βραβεία ” EU4Ocean in action “, για να γιορτάσει τα 2 χρόνια δράσης  Let’s make Europe Blue! , Τα υποψήφια projects μπαίνουν σε δημόσια ψηφοφορία , η οποία λήγει 13 Μάη 17:00 CET

Το σχολείο μας συμμετέχει σε αυτή η γιορτή θέτοντας το δικό μας project υποψήφιο για τα εν λόγω βραβεία. Ο τίτλος είναι Healthy fish in clean seas, healthy people and green economy – https://padlet.com/koneftixia/q0nlvz7hszdohjgl .

Ο σύνδεσμος της ψηφοφορίας είναι:

Ανοίγεται το παρακάτω λινκ ,  πατάτε το   HERE,  επιλέγετε το δικό μας προτζεκτ , και μετά ΥΠΟΒΟΛΗ

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-jKLb_7KZv-jCbrjY0h4ndkhG9Ihzoy03wcXXoPGLZOTZOw/viewform

 

 

Σας καλούμε να το υπερψηφίσετε!