Εκπαιδευτικές Επισκέψεις σε Μουσεία της Θεσσαλονίκης, Δεκέμβριος 2023

Φεβ 202423

Α Γυμνασίου | Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ

Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσω της Τέχνης έκαναν οι μαθητές της Α Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Χαλάστρας (Ανατολικό) κατά τη διδακτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας των αρχαίων μέσα από την παρατήρηση των χρηστικών αντικειμένων που εκτίθενται στο Μουσείο: κεραμικά σκεύη, πήλινα ειδώλια, εξαρτήματα αθλητών, νομίσματα και όπλα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν μέσω της παρατήρησης των εκθεμάτων του Μουσείου και της διαλογικής προσέγγισης με την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα, τις διάφορες εκφράσεις της τέχνης (κυρίως αγγειογραφία και γλυπτική), τις δοξασίες σε σχέση με το θάνατο και τα έθιμα ταφής. Αντίγραφα σημαντικών αγγείων, ορισμένα εξαιρετικής σημασίας εκμαγεία, όπως αυτά του κολοσσιαίου κούρου του Σουνίου, του Ηνίοχου, των εναέτιων συνθέσεων του ναού του Διός στην Ολυμπία, ανάγλυφων πλακών από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και το τόξο του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα γαλβανοπλαστικά αντίγραφα μινωικών και μυκηναϊκών έργων τέχνης έγιναν αντικείμενα παρατήρησης, και συζήτησης με την εξαιρετική αρχαιολόγο του Μουσείου κα Γούναρη η οποία συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες και συνέβαλε να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία με τον κόσμο της αρχαιότητας.

Το Μουσείο Εκμαγείων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το τέλος της δεκαετίας του 1930. Σήμερα διαθέτει μία συλλογή εκμαγείων μαρμάρινων και πήλινων πρωτοτύπων και αντιγράφων έργων μεταλλοτεχνίας που ξεπερνά τα 700 έργα. Τα πρωτότυπα έργα βρίσκονται σε διάφορα Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και ανήκουν σε όλες τις χρονικές περιόδους της αρχαιότητας στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, από τη μινωική εποχή έως την βυζαντινή εποχή.

Β Γυμνασίου | Λευκός Πύργος

Το Νο 1 σημείο αναφοράς, τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και κιβωτό της μακραίωνης ιστορίας της επισκέφτηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β
Γυμνασίου του 2 ου Γυμνασίου Χαλάστρας την………… Ο Λευκός Πύργος είναι ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας με την πόλη. Η μόνιμη έκθεση που υπάρχει στο εσωτερικό του αφηγείται σύντομα μέσα από ενδιαφέρουσες πολυμεσικές εφαρμογές εικόνας και ήχου την ιστορία της. Παράλληλα οι μαθητές γνώρισαν και την ιστορία του συμβόλου της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε τον 15ο αι. μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς το 1430, στο ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους που προστάτευε την πόλη από επιδρομές. Αρχικά ήταν ο Πύργος των Γενιτσάρων και στη συνέχεια γίνεται ο Πύργος του αίματος: φυλακή, τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων ως τον 19ο αι. που οι ραγδαίες μεταρρυθμίσεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία απαιτούν να αλλάξει χρήση. Το 1883 βάφεται Λευκός από ένα κατάδικο με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Με τον καιρό γίνεται το σύμβολο της Θεσσαλονίκης και μετά την απελευθέρωση της το 1912 χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς: χώρος φύλαξης αρχαιοτήτων από ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Στρατιάς της Ανατολής στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, τόπος  εγκατάστασης του εργαστηρίου μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και του συστήματος ναυτοπροσκόπων. Στους έξι ορόφους που απλώνεται η μόνιμη έκθεση, η Θεσσαλονίκη τους φανέρωσε τα πολλά και διαφορετικά της πρόσωπα μέσα στο χρόνο! Αποζημίωση ήταν γι αυτούς μετά την ανάβαση, ο εξώστης του με τη μοναδική πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό!

Γ Γυμνασίου | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Η πρόσφατη ιστορίας μας μέσα από τα μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του αγώνα για τη Μακεδονία έγινε αντικείμενο μιας σπουδαίας βιωματικής εμπειρίας για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας της Γ τάξης, που επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τη Δευτέρα 11/12/2023. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι αφιερωμένο στην προβολή και τη μελέτη της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Μακεδονικό Αγώνα. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται σπουδαία εκθέματα που μας διηγούνται ιστορίες από τη Μακεδονία του 19ου και 20ου αιώνα. (Επανάσταση του 1821, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο κτήριο που αποτέλεσε το Γενικό Προξενείο του Νεοσύστατου Ελληνικού κράτους στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα σημείο χάραξης πολεμικών επιχειρήσεων και μυστικών συσκέψεων κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Έμαθαν για τις κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. και τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής. Ενημερώθηκαν για το πως στελεχώθηκαν και οργανώθηκαν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα κατά την περίοδο του ένοπλου αγώνα με τους Βουλγάρους και το πως διαμορφώθηκε ο αγώνας στην ύπαιθρο και τις πόλεις και το ρόλο του κλήρου. Παράλληλα απόκτησαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κοινωνία της Μακεδονίας στα τέλη του 19ου αιώνα που ήταν μια παραδοσιακή κοινωνία στο κατώφλι του εκσυγχρονισμού.

εικόνα Viber 2024 02 23 11 42 36 175 1 εικόνα Viber 2024 02 23 11 42 07 782 εικόνα Viber 2024 02 23 11 39 09 200
IMG 20231211 125515 IMG 20231211 120213 IMG 20231211 125143

 

από κάτω από: 2023-2024, Πολιτιστικά| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκπαιδευτικές Επισκέψεις σε Μουσεία της Θεσσαλονίκης, Δεκέμβριος 2023    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων