Συνεργασία με Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου

Μαρ 202223

Στο πλαίσιο του Προγράμματος  “Φυσικό Περιβάλλον- Διατηρώ και αλλάζω” του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών η Γ΄ Τάξη του γυμνασίου , με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Γ.Αντωνογιάννη, Ν. Πετρίδου και Δ. Φράγκου, επισκέφθηκε την Τετάρτη, 16-3-2022, το Κέντρο Πληροφόρησης στη Χαλάστρα κι ενημερώθηκε από τους υπευθύνους του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για τη βιοποικιλότητα κι άλλα θέματα του οικοσυστήματος της περιοχής Αξιού – Γαλλικού ποταμού. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου για παρατήρηση πτηνών. Απολαύσαμε ιδιαίτερα τα ροζ  Φλαμίγκο που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή αυτή την εποχή.

Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας: είναι το υγροτοπικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου,  τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιούκαθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.

Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, αλμυρόβαλτων, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που την χαρακτηρίζουν –από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατούχα εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους – η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν τριακόσια είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες μεικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για πολλά είδη θηλαστικών, όπως ο λαγόγυρος και για την ερπετοπανίδα, καθώς φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη.

Η σημερινή εικόνα της περιοχής, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οφείλεται σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τεχνικά έργα που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες όπως η εκτροπή του Αξιού ποταμού, τα υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αλιάκμονα και τον Αξιό αντίστοιχα, η δημιουργία αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου, καθώς και η δημιουργία των παράκτιων αναχωμάτων.

2311 112 2213 214 215 116 217 11913 321

από κάτω από: 2021-2022, Εκδηλώσεις, Περιβαλλοντικά, Προγράμματα| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεργασία με Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων