Το πείραμα του Ερατοσθένη – 2023

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, μία ημέρα πριν την εαρινή ισημερία, πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας το πείραμα του Ερατοσθένη που αφορά στη μέτρηση της ακτίνας της Γης.   Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας απλά υλικά (ράβδο ή ξύλινο καλαμάκι, μετροταινία, χαρτί) και βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής και της γεωγραφίας, μετρήσαμε την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

Η υλοποίηση του πειράματος έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά, στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου, ενημερώσαμε τους μαθητές για τη ζωή και το έργο του Ερατοσθένη, το ιστορικό του πείραμα και τα μυστικά της φυσικής και των μαθηματικών που «κρύβονται» σε αυτό. Επίσης προσδιορίσαμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Γυμναστηρίου μας, την ώρα κατά την οποία ο ήλιος μεσουρανεί εκεί (12:27) και την απόστασή του από τον Ισημερινό.

era5 2

Επί το έργον

Στη συνέχεια, μετά το κουδούνι της 5ης ώρας δηλαδή πριν το ηλιακό μεσημέρι, μεταβήκαμε στο Γυμναστήριο όπου δημιουργήσαμε 7 ομάδες μαθητών. Κάθε ομάδα εφοδιάστηκε με τα απαραίτητα υλικά και το φύλλο εργασίας.  Αρχικά στρώσαμε το χαρτί μας στο πάτωμα, μετρήσαμε το ύψος κάθε ράβδου, τις στήσαμε ώστε να είναι κατακόρυφες και περιμέναμε τον ήλιο να μεσουρανήσει. Όταν το ρολόι μας έδειξε 12:27 ακριβώς, οι μαθητές κάθε ομάδας πήραν μετρήσεις της σκιάς της ράβδου τους.

Στις δύο εικόνες που ακολουθούν φαίνονται τα φύλλα εργασίας και οι υπολογισμοί μας.

Φύλλο εργασίας

Φύλλα Εργασίας

 

eratosthenis 2023

Υπολογισμοί

Υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης ήταν η κ. Δουδουσάκη Δήμητρα και ο κ. Πιάγκος Λεωνίδας.

Περισσότερα στοιχεία για το πείραμα του Ερατοσθένη μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Στη δράση αυτή συμμετείχαν πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του ΕΚΦΕ Σερρών στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της συγκεκριμένης δράσης.

eratosthenis 2023 sxoleia

Χάρτης σχολείων που συμμετείχαν στη δράση

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά της Γ τάξης για την άψογη συμπεριφορά και τη συνεργασία τους!!!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/gymandro/2023/03/29/to-peirama-toy-eratostheni-2023/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση