27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005 ανακηρύχθηκε η 27η Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αυτό γιατί στις 27
Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που αποτέλεσε σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας.

Στην Ελλάδα η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μεταξύ άλλων χωρών έχασε πάνω από το 70% του Εβραϊκού της πληθυσμού, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι χάθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι από την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία μέχρι και την κατάρρευσή του.

Την ημέρα αυτή, λοιπόν, τιμούν όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και παράλληλα ενθαρρύνεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με αυτό, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας.

  • Το σχολείο μας αφιέρωσε μία διδακτική ώρα για κάθε τμήμα στο Ολοκαύτωμα, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Crocus, Πρόγραμμα που προωθεί τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, την αποδοχή της διαφορετικότητας κλπ, και το οποίο πραγματοποιείται από την τάξη του Α1 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Στεφανή Στέλλα ΠΕ02.



Λήψη αρχείου

  • Επίσης προβλήθηκε σε μορφή κόμικ η ιστορία της Εύας Κόρ και της δίδυμης αδελφής της, οι οποίες όταν συνελήφθηκαν, υποβλήθηκαν σε πειράματα από τους Ναζί.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η Στεφανή Στέλλα ΠΕ02.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/gymandro/2022/06/14/27-ianoyarioy-diethnis-imera-mnimis-ton-thymaton-toy-olokaytomatos/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση