Μαθητικές δράσεις και διαγωνισμοί σχολ. έτους 2020-21

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς και παρόλες τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησε το σχολείο μας, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Με την τάξη του Β2 (περσινό Α2) συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το ΥΠΑΙΘ, «Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821», μια σχολική δράση Τοπικής Ιστορίας από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Επιλέξαμε ως θέμα τον Θεόφιλο Καΐρη και ειδικότερα το Αρχείο του στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, την Καΐρειο Σχολή (το σημερινό δημοτικό σχολείο Χώρας), τη μαρμάρινη προτομή του στην ομώνυμη πλατεία της Χώρας της Άνδρου καθώς και το έργο της αδελφής του, Ευανθίας Καΐρη, «Νικήρατος».
Γίναμε λοιπόν ερευνητές και ιστορικοί!
Οργανώσαμε επισκέψεις στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη και στην Καϊρειο Σχολή (Δημοτικό Σχολείο), συλλέξαμε πληροφορίες, βγάλαμε φωτογραφίες και καταθέσαμε το υλικό μας συμπληρώνοντας τα Δελτία Ερευνητή, στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε το έργο του μεγάλου Διδασκάλου, φιλοσόφου, διαφωτιστή και αγωνιστή.
Μετά την ολοκλήρωση της σχολικής δράσης, η ερευνητική ομάδα του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821», συνέλεξε τα αποτελέσματα και δημιούργησε μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, ανοικτή σε όλους τους επισκέπτες. Η επίσημη παρουσίασή της έγινε στις 26 Μαρτίου του 2021. Εκεί παρουσιάζονται σε ψηφιακό χάρτη τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση και τα αποτελέσματα του έργου μαθητών και εκπαιδευτικών. Μπορεί κανείς περιηγηθεί σε αυτόν τον χάρτη και να δει τη δουλειά του σχολείου μας στον εξής ιστότοπο: http://1821.digitalarchive.gr/schools/
Υπεύθυνη καθηγήτρια για τη συγκεκριμένη δράση ήταν η κα Στεφανή Στέλλα ΠΕ02.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες: Ειρήνη Δάμπαση (Διευθύντρια της Καιρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου), Μαρία Χαλά, Μαρία Ζαννάκη, Αθηνά Φραδέλου και Μαργαρίτα Κορκοδείλου (Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου, οι οποίες μας ξενάγησαν στην Καιρειο Βιβλιοθήκη και στο Δημοτικό σχολείο πριν από την έκρηξη της πανδημίας.
  • Η ίδια τάξη (Β2) και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Στεφανή Στέλλα ΠΕ02 δημιούργησε ταινία μικρού μήκους με θέμα «Διακόσια χρόνια από το 1821»και το υπέβαλε σε διαγωνισμό βίντεο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ.  Το θέμα της ταινίας ήταν η Ευανθία Καΐρη και για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό των μαθητών του Β2. Την αφήγηση ανέλαβαν οι μαθητές: Μπληζιώτη Ειρήνη, Σβουρένου Αικατερίνη-Αργυρώ και Ρέγκλης Ηλίας-Γιώργος.
  • Τελος οι μαθητές Καρώνης Παναγιώτης (Α1), Χότζα Τζένιφερ 2), Κοντορούση Άννα Μαρία1) και Ξανθός Κωνσταντίνος2) συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Οι μαθητές αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821», που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Την επιμέλεια είχε η κα Στεφανή Στέλλα ΠΕ02.

Έργο του μαθητή Καρώνη Παναγιώτη (Α1)

Έργο της μαθήτριας Τζένιφερ Χότζα (Β2)

Έργο της μαθήτριας Άννα-Μαρίας Κοντορούση (Γ1)

Έργο του μαθητή Κωνσταντίνου Ξανθού (Γ2)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/gymandro/2021/07/02/mathitikes-draseis-kai-diagonismoi-schol-etoys-2020-21/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση