Για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

“ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”

 

Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 φοιτητές και σπουδαστές κατέλαβαν το Μετσόβειο Πολυτεχνείο Αθηνών διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο καθεστώς που από τις 21 Απριλίου του 1967 είχε επιβληθεί στην χώρα, είχε απαγορεύσει τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια και είχε επιβάλλει μη εκλεγμένους ηγέτες στους φοιτητικούς συλλόγους.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν καταλάβει το κτίριο της σχολής και η κατάληψη αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με βίαιη καταστολή.

Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο ξεκίνησε με αποχή από τα μαθήματα και διαδηλώσεις οι οποίες σταδιακά δυνάμωσαν και πήραν διαστάσεις εναντίον του καθεστώτος.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν τη λειτουργία ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού.

Τα χαράματα της 17ης Νοεμβρίου και ενώ οι φοιτητές διαπραγματεύονταν την ασφαλή τους αποχώρηση, αποφασίστηκε η παρέμβαση του στρατού και ένα άρμα γκρέμισε τη κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Ακολούθησε βίαιη καταδίωξη ενώ ελεύθεροι σκοπευτές της Αστυνομίας άρχισαν να πυροβολούν με πραγματικά πυρά. Ο τελικός απολογισμός  ήταν 24 νεκροί -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- και εκατοντάδες τραυματίες.

Μετά από μια εβδομάδα την χούντα του Παπαδόπουλου διαδέχτηκε η πιο σκληρή χούντα του Ιωαννίδη η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο του 1974 αφού η πολιτική της στο Κυπριακό είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή του μισού νησιού μέχρι σήμερα.

Ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Παπαχρήστος, σε συνέντευξή του λέει:

“Γράψαμε ιστορία χωρίς να το γνωρίζουμε όταν γράφαμε. Το Πολυτεχνείο είναι ιστορικό γεγονός, είναι και συμβολικό. Δείχνει τον δρόμο στους νέους, είναι και σταθμός ανεφοδιασμού για να παίρνουν εφόδια να συνεχίσουν από ‘κει που δεν μπορέσαμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουν τη μαύρη τρύπα που ρουφάει το παρελθόν και το μέλλον. Το Πολυτεχνείο δεν τελείωσε το ’73, φωνάζουν και σήμερα οι νέοι”.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Λεμονή, ΠΕ02

 

Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο

Ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο σε έρευνα και σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, με τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ».

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την τετραήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επίκεντρο τη συγκλονιστική νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου, καθώς και την «επόμενη ημέρα» από την εισβολή των τανκς. Την αφήγηση πλαισιώνουν αποσπάσματα από την ταινία «ΜΕΓΑΡΑ» του Σάκη Μανιάτη και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που παρακολουθεί τον αγώνα των Μεγαριτών εναντίον της εγκατάστασης του διυλιστηρίου στην περιοχή τους.

Δείτε το αφιέρωμα στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. (Κλικ στην εικόνα)

Εδώ πολυχνείο

Ευχαριστούμε τις συναδέλφους κ.κ. Μαρία Λεμονή και Χριστίνα Καραβούλια για την επιμέλεια του αφιερώματος.

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου



Λήψη αρχείου

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/gymandro/2020/11/17/gia-tin-epeteio-tis-exegersis-toy-polytechneioy/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση