Το πείραμα του Ερατοσθένη – Εαρινή Ισημερία 2019

[warning]Το σχολείο μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά -και παρά τα τερτίπια του καιρού- συμμετείχε στη δράση ‘Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης”
[/warning]

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2018, μία ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εμπειρικείου Γυμνασίου το πείραμα του Ερατοσθένη, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Δήμητρα Δουδουσάκη. Συγκεκριμένα, μαζί με τρεις ομάδες μαθητών της Γ τάξης του Γυμνασίου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά (ράβδο, χάρακα, μεζούρα, αλφάδι, μοιρογνωμόνιο) και βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής και της γεωγραφίας, μετρήσαμε την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης. Στην υλοποίηση του πειράματος βοήθησαν οι κ.κ. Λεωνίδας Πιάγκος (Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Άνδρου) και Παρασκευή Μακρή.

[notice]Το πείραμα είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Ο συννεφιασμένος ουρανός, όμως, εμπόδισε τις ηλιακές ακτίνες να “βοηθήσουν” το έργο μας κι έτσι αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την … μέτρηση της Γης για δύο ημέρες!![/notice]

Την Τρίτη 19 Μαρτίου συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του εργαστηρίου φυσικών επιστημών όπου παρουσιάστηκαν τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος και συζητήσαμε τον τρόπο διεξαγωγής του και τα “μυστικά” της φύσης και των μαθηματικών που κρύβονται πίσω από αυτό. (Περισσότερες πληροφορίες στο αρχείο που επισυνάπτεται στο τέλος της ανάρτησης).

Στη συνέχεια με τη βοήθεια των Google Maps βρήκαμε τις συντεταγμένες του γυμναστηρίου και την απόστασή του από τον Ισημερινό! Τέλος εδώ υπολογίσαμε πως ο ήλιος μεσουρανεί πάνω από το γυμναστήριο στις 12:29 μ.μ. ακριβώς. (Η τιμή αυτή διορθώθηκε λόγω της αναβολής του πειράματος, καθώς την Παρασκευή ο ήλιος μεσουρανεί στις 12:28 μ.μ.)

Την Παρασκευή, μετά τη γιορτή της 25ης Μαρτίου και την κατάθεση στεφάνων, δηλαδή πριν το ηλιακό μεσημέρι, μαζέψαμε τα απαραίτητα όργανα και υλικά και στρωθήκαμε στη δουλειά!

Επειδή ο φυσούσε δυνατός αέρας στην αυλή του σχολείου, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τις μετρήσεις μας στις μπροστινές ηλιόλουστες αίθουσες.

Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες, ανοίξαμε τα μεγάλα παράθυρα, στήσαμε τους ορθοστάτες και τις ράβδους μας σε τρία θρανία, φροντίσαμε να είναι εντελώς κατακόρυφες με το αλφάδι, μετρήσαμε το ύψος της ράβδου που διέθετε κάθε ομάδα, τοποθετήσαμε σε… θέση αναμονής τους χάρακες, τα μολύβια και τα φύλλα εργασίας μας και περιμέναμε τον ήλιο να μεσουρανήσει.

 

Στις 12:28 ακριβώς κάθε ομάδα μέτρησε τη σκιά που έριχνε η ράβδος της.

Γράψαμε τις μετρήσεις μας στα φύλλα εργασίας που μοιράστηκαν και στη συνέχεια κάναμε τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν! Βρήκαμε την ακτίνα της Γης με σφάλμα μόλις 0,08%!

Στη δράση αυτή συμμετείχαν πολλά σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά της Γ τάξης που παρέμειναν στο σχολείο για την ολοκλήρωση του πειράματος!!!

 

[notice]Το παρακάτω φύλλο εργασίας δημιουργήθηκε με υλικό που μας απέστειλαν οι διοργανωτές της δράσης/[/notice]Λήψη αρχείου

 

Το πείραμα του Ερατοσθένη περιλαμβάνεται στη λίστα των 10 πιο όμορφων πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics World και η σειρά τους καθορίστηκε ανάλογα με το πόσο δημοφιλές ήταν το καθένα τους.

Τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής

1. Το πείραμα της διπλής σχισμής του Young, εφαρμοσμένο για τη συμβολή μεμονωμένων ηλεκτρονίων
2. Το πείραμα του Γαλιλαίου για την ελεύθερη πτώση (1600)
3. Το πείραμα του Millikan με τις σταγόνες λαδιού (1910)
4. Η ανάλυση του ηλιακού φωτός με πρίσμα από τον Νεύτωνα (1665-1666)
5. Το πείραμα του Young για την συμβολή του φωτός (1801)
6. Το πείραμα του Cavendish με τον ζυγό στρέψης (1798)
7. Η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη(3ος αιώνας π.Χ.)
8. Τα πειράματα του Γαλιλαίου με τις κυλιόμενες σφαίρες σε κεκλιμένα επίπεδα (1600s)
9. Η ανακάλυψη του πυρήνα από τον Rutherford (1911)
10. Το εκκρεμές του Foucault (1851)

 

Στο παρακάτω απόσπασμα της σειράς ντοκιμαντέρ Cosmos ο Carl Sagan περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Ερατοσθένης κατάφερε να μετρήσει την περίμετρο της Γης.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/gymandro/2019/03/22/eratosthenis-experiment/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση