Στα πλαίσια του project της Α Λυκείου με θέμα την ελιά οι μαθητές βρήκαν απο το διαδίκτυο πληροφορίες και συνταγές για τους τρόπους χρήσης της. Δείτε παρακάτω κάποιες εφαρμογές του ελαιόλαδου.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
•ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
•Υλικά
•2 σκελίδες σκόρδο
•Ένα μεγαλούτσικο κλαρί δεντρολίβανο
•Ένα κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι άσπαστο σε μπαλίτσες
•Ένα μικρότερο κλαράκι θυμάρι
•Εκτέλεση
•Σε ένα γυάλινο μπουκάλι που μπορεί να κλείσει αεροστεγώς –σαν αυτά που έχουν μαρμελάδα- βάζουμε το σκόρδο μας κομμένο σε τέταρτα, τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το λάδι. Σφραγίζουμε το δοχείο και το βάζουμε –κλασσικά- σε σκιερό και δροσερό σημείο για 15-20 μέρες. Μόλις περάσουν οι μέρες αφαιρούμε από μέσα τα αρωματικά και χρησιμοποιούμε. Μπορεί να συνδυαστεί με ότι βάλει ο νους αλλά το προσωπικό μου αγαπημένο είναι σπιτικό μακαρόνι με σοταρισμένο με αρωματικό ελαιόλαδο και φρέσκα ποιοτική παρμεζάνα. Μόλις τελειώσει το λάδι που φτιάχνω θα σκαρώσω και μια μακαρονάδα με φρέσκα μακαρονάκια Garganelli ή gnocchi και βέβαια θα γράψω και τη συνταγή. Το αρωματικό ελαιόλαδο δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο η κατασκευή του και όποιος προσπαθήσει πιθανότατα να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα από μένα. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι για να ‘θυμίσει’ στον αναγνώστη να σηκωθεί απ’ τη καρέκλα και να πάει να το κάνει.
•Ελαιόλαδο όλοι έχουμε σπίτι μας!
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ:
Αν η επιδερμίδα του προσώπου σας είναι ξηρή, μπορείτε να την ενυδατώσετε και να την κάνετε πιο απαλή κάνοντας μασάζ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. -Φτιάξτε μια δροσιστική μάσκα για το πρόσωπο και το λαιμό με αγγούρι και ελαιόλαδο. Χτυπήστε στο μπλέντερ ένα μικρό, καθαρισμένο αγγούρι και λίγο ελαιόλαδο. Απλώστε στο πρόσωπο για 15 λεπτά και ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. -Λίγο ελαιόλαδο σε ένα βαμβάκι μπορεί να απαλύνει το πόδι της χήνας στην περιοχή των ματιών και να αποτελέσει τέλειο ντεμακιγιάζ. Αν θέλετε περισσότερη θρέψη (ειδικά των βλεφαρίδων) και ενυδάτωση, φτιάξτε ένα μείγμα με ίση ποσότητα ελαιόλαδου και αμυγδαλέλαιου.

ΓΙΑ ΞΗΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: -Αν η επιδερμίδα σας είναι πολύ ξηρή, βάλτε ελαιόλαδο σε ένα νωπό σφουγγάρι και κάντε απαλό μασάζ σε όλο το σώμα. Σκουπιστείτε με πετσέτα και απλώστε body lotion σε όλα τα σημεία. -Ρίξτε στο νερό μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια. Θα ενυδατώσουν το δέρμα σας.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ
Απλώστε ελαιόλαδο σε νωπά μαλλιά, χτενίστε τα με μία αραιή χτένα για να απλωθεί παντού και έπειτα τυλίξτε τα σε μία ζεστή πετσέτα. Αφήστε το για 20 λεπτά. Μετά λουστείτε πολύ καλά