asteroskopio

Διάκριση για το Λύκειο Αλοννήσου στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο». Ομάδα μαθητών της Β’ λυκείου του Γυμνασίου-Λυκειακών τάξεων Αλοννήσου, έλαβε ένα από τα βραβεία του διαγωνισμού και ξεχώρισαν με τον πρωτότυπο σεισμογράφο που δημιούργησαν: έναν σεισμογράφο εκκρεμές.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε χθες στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο.

Το πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, διοργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή. Ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και κατέγραψαν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση, που συνοδευόταν από φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικoύ Ινστιτούτου Αθηνών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 σχολικές ομάδες με συνολικά 147 μαθητές και 39 εκπαιδευτικούς από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας.

Μετά από αξιολόγηση διακρίθηκαν οι εξής ομάδες, οι οποίες και βραβεύθηκαν: Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου, 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης, 5o Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής, 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Γυμνάσιο Αντιρρίου, 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος, Μουσικό Σχολείο Χανίων.

Έναν σεισμογράφο-εκκρεμές δημιούργησαν μαθητές της Β’ τάξης των λυκειακών τάξεων Αλοννήσου που πήραν μέρος και διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.

Τρεις μαθήτριες, οι Δήμητρα Αθανασίου, η Κατερίνα Μαμούρα και η Ντικέα Σινάνη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής του σχολείου, Δημήτρη Μαμούρα, δημιούργησαν τη δική τους πρωτότυπη κατασκευή: ένα εκκρεμές που αποτελείται από μία σφαίρα, μία ράβδο και ένα μαγνήτη. «Πρόκειται για τρία συστήματα: απόσβεσης, ταλάντωσης και καταγραφής. Τα συνδέσαμε σε υπολογιστή και καταγράψαμε τις κυματομορφές που δημιουργούνται από τις ταλαντώσεις που προκαλεί μία σεισμική δόνηση», εξηγεί ο κ. Μαμούρας.

Η κατασκευή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της επαγωγής που διδάσκονται οι μαθητές και όπως σημείωσε ο κ. Μαμούρας, οι μαθητές χάρηκαν με τη συμμετοχή τους στην πρωτότυπη εργασία αλλά και στο διαγωνισμό. «Ξεφεύγουμε από το γεωγραφικό μας περιορισμό», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον καθηγητή που ενέπνευσε και καθοδήγησε τους μαθητές, που με τη σειρά τους συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα. Παρόλο που είμαστε ένα μικρό σχολείο, δείχνουμε ότι όταν υπάρχει θέληση και μεράκι μπορούμε να φθάσουμε ψηλά», υπογράμμισε η διευθύντρια του σχολείου, κ. Μερώπη Μαχαιρίδου.