Το Augustum-Annen-Gymnasium του Görlitz φιλοξενούμενο από το Γυμνάσιο Αλικιανού

Από την Κυριακή  23 έως 29 Απριλίου μαθητές από το Augustum-Annen-Gymnasium της πόλης Görlitz της Γερμανίας επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο μας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών, υπό την αιγίδα της γερμανικής υπηρεσίας μερίμνης τάφων, ως συνέχεια της επίσκεψης μας  τον προηγούμενο Οκτώβρη στην πόλη του Görlitz.

20170424_161458

Ξενάγηση στη παλιά πόλη των Χανίων

20170424_164520

Ξενάγηση στα Χανιά

Οι μαθητές, Έλληνες και Γερμανοί, γνώρισαν τα σημαντικότερα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και απόκτησαν μια σφαιρική αντίληψη για τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Επισκέφτηκαν τα δύο μνημεία  εκτελεσθέντων στον Αλικιανό, την μαρτυρική Κάντανο, το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε ενώ ταυτόχρονα γνώρισαν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Οι μαθητές στο μνημείο πεσόντων του Κερίτη στον Αλικιανό

20170427_120109

Ξενάγηση στην Κνωσό

Επίσης, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον κ. Λιναράκη, ο οποίος ανέσυρε προσωπικές μνήμες από τα παιδικά του χρόνια κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ιδιαίτερα συγκινητική για τους γερμανούς μαθητές και τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος ήταν η συνάντηση τους με τον κ. Α. Πλυμάκη, του οποίου ο πατέρας βρέθηκε στην πόλη του Görlitz κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου ως αιχμάλωτος- φιλοξενούμενος το 1916-1919.

DSCF0269

Οι μαθητές με τον κ. Λ. Λιναράκη

20170428_110459

Οι μαθητές με τον κ. Α. Πλυμάκη

 

Μέσα από το ταξίδι αυτό στο παρελθόν, σκοπός ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν τα γεγονότα και να κατανοήσουν ότι ο πόλεμος μόνο δεινά μπορεί να φέρει. Το πιο σημαντικό όμως από όλα ήταν ότι οι μαθητές, ήρθαν πολύ κοντά, γνώρισαν την ελληνική κουλτούρα και την ξεχωριστή ελληνική φιλοξενία. Μεταξύ τους σφυρηλατήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας και αγάπης που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν στο μέλλον. Τέτοιες δράσεις, που φέρνουν τους μαθητές μας σε επαφή και επιτρέπουν τη γνωριμία τους, αποτελούν τους καλύτερους «πρεσβευτές» μας στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο χώρου του σχολείου.

IMG_9861

Έλληνες και Γερμανοί μαθητές χορεύουν κρητικούς χορούς

 

Οι μαθητές αφού έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του project που υλοποίησαν διασκέδασαν με κρητική μουσική από το συγκρότημα του Μανώλη Μπομπολάκη. Στην εκδήλωση χόρεψε ο παραδοσιακός σύλλογος “Βιγλάτορες” και η βραδιά έκλεισε με τη μουσική του Dj Λευτέρη Βουλγαράκη.

IMG_0045

Χορός με τη μουσική του Dj Λευτέρη Βουλγαράκη

IMG_0026

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών

 

Όλοι οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν κρητικούς μεζέδες που είχαν ετοιμάσει οι οικογένειες των μαθητών και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

DSCF0498

Η ώρα του αποχαιρετισμού στο αεροδρόμιο των Χανίων

Αφήστε μια απάντηση