Το Γυμνάσιο Αλικιανού στο 5ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών – Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες

Το Γυμνάσιο Αλικιανού συμμετείχε στο 5ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών – Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες, το οποίο παγματοποιήθηκε στις 26-28 Φεβρουαρίου 2016 στην Πάφο, υπό την Αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού  της Κύπρου με συνδιοργανωτές τα Λύκεια Πολεμιδιών, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Σπυρίδωνα, Απ. Πέτρου και Παύλου, Λινόπετρας, το Λανίτειο Λύκειο, το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απ. Μάρκος», την Τεχνική Σχολή Πάφου, το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, τα Λύκεια Αγίου Ιωάννη, Αγίου Νικολάου και Αγίας Φυλάξεως, το Λύκειο A’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου και τους Συνδέσμους Καθηγητών Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Η ομάδα του Γυμνασίου Αλικιανού στο Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας

Η ομάδα του Γυμνασίου Αλικιανού στο Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ενίσχυση του ενδιαφέροντος προς τις Θετικές Επιστήμες, με την πρόκληση προβληματισμού, συζήτησης και δραστηριοποίησης των μαθητών στην επίλυση σύγχρονων, καθημερινών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς επίσης και η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του επιστημονικού αλφαβητισμού και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο επιστημονικά καταρτισμένος ενεργός πολίτης στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το Γυμνάσιο Αλικιανού συμμετείχε στο Συνέδριο με μία παρουσίαση PowerPoint με θέμα: «Eλέγχοντας το νερό και τον αέρα μέσα από την εικόνα, το παραμύθι, την επιστήμη» και μία αφίσα με θέμα: « Επιπτώσεις των σωματιδίων σκόνης που μεταφέρονται από την έρημο Σαχάρα με τις βροχές (λασποβροχές)  στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου Θάλασσας». Οι εργασίες εκπονήθηκαν με σκοπό να γίνουν οι μαθητές ενεργοί πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν την παιδεία, τη θρησκεία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, κυρίως μέσα από τις ξεναγήσεις, που προσέφερε δωρεάν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στην Πάφο, στο όρος Τρόοδος, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία. Επίσης κατά την επίσκεψη τους στην Κύπρο επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στις  εγκαταστάσεις του Λυκείου Αγίου Ιωάννη της Λεμεσού όπου είχαν την εμπειρία να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τάξεις και σε σχολικά Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών μαζί με τους Κύπριους μαθητές.

Παρουσίασαν οι μαθητές:   Αναγνωστοπούλου Ευαγγελία, Γαλανάκη Φαίδρα, Ζερβουδάκη Μιχαέλα, Ζίου Σοφία, Κοτόβου Γεωργία, Κούση Μαρία, Μπαλαντινάκη Ελευθερία, Προβιδάκη Ελένη, Προβιδάκης Ευτύχης, Σιγανάκη Σαυρούλα, Σταυγιαννουδάκης Γιώργος.

Υπεύθυνες  καθηγήτριες: Δήμητρα Λάμπου Φυσικός, Νεκταρία Αρχοντάκη Χημικός και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Δασκαλάκη Σοφία Πληροφορικός-Μαθηματικός.

 

Αφήστε μια απάντηση