μαντω

Κώστα Καντά – Μαντώ Μαυρογένους

Από την Έλλη Ματσαγκούρα -Γ1

Το βιβλίο που αποφάσισα να παρουσιάσω είναι μία εξαιρετική βιογραφία του Κώστα Καντά , ενός ανθρώπου πολυεργαλείο , όπως θα τον ονόμαζα εγώ. Με σπουδαία κατορθώματα αλλά και άπειρες γνώσεις.

Σε αυτό το σύγγραμμα παρουσιάζει με λεπτομέρεια όλες τις δράσεις , τον χαρακτήρα αλλά και την πορεία μίας από τις πιο πολύτιμες ηρωίδες του 21. Αναφέρομαι φυσικά στην Μαντώ Μαυρογένους. Ένα ίνδαλμα που θυσίασε όλη την περιουσία της και αφιέρωσε όλη της την ζωή στην επανάσταση.

Η ανάγνωση του βιβλίου με έφερε πιο κοντά στα γεγονότα του 21. Ενεργοποίησε όλα τα συναισθήματα μου και με βοήθησε να καταλάβω, πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους αναγνώστες ιστορικών βιβλίων! Μέσα σε αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει ανάλογα με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη των τραγικών γεγονότων. Η Μαντώ πάντα παίζει κυρίαρχο ρόλο και η παρουσία της είναι πάντα αισθητή και βοηθητική. Η ηρωίδα μας ήταν μία αληθινή αλλά και συνάμα χαρισματική γυναίκα. Εκτός από εσωτερική πληρότητα είχε διακριθεί και για την ομορφιά της. Είχε νεραϊδίσια όψη. Ο κ. Καντάς περιγράφει την κορμοστασιά της το καλλίγραμμο σώμα της, τις ανάλαφρες μεταξένιες  μπούκλες της που στολίζουν το υπέροχο λευκό αψεγάδιαστο πρόσωπό  της αλλά και τα φωτεινά της μάτια. Παρόλο το σεβασμό που της έδειχναν αλλά και δείχνουν όλοι, χάρη στην απλοϊκότητα της αλλά και το όραμά της για μία ελεύθερη Ελλάδα, ο πνευματικός κόσμος θυμήθηκε να την εξυμνήσει το 1840. Όλα άρχισαν για αυτήν ύστερα από τον αποκεφαλισμό του πατέρα της. Ο μοναδικός της στόχος ήταν η καταδίωξη των Τούρκων. Ακόμη, πολλοί ήταν αυτοί που θαμπώθηκαν από την ομορφιά της και την αστείρευτη γαλήνη  την οποία εξέπεμπε , που την ζήτησαν σε γάμο. Όπως ο Λεωνίδας και ο Υάκινθος Μπλοκάρης . Παρόλα αυτά ένας ήταν αυτός που της έκλεψε την καρδιά. Ο Δημήτριος Υψηλάντης με τον οποίο μοιραζόταν τα ίδια αισθήματα πατριωτισμού και πόθου για την ελευθερία. Επιπλέον χάρη στον βαθύ ανθρώπινο χαρακτήρα της, ξόδεψε όλη της την περιουσία προσφέροντας στρατό, τρόφιμα πλοία και χρήματα για τον αγώνα. Παρόλη την αυτοθυσία της, άπληστοι της έκλεψαν τα χρυσαφικά  και όταν τους χρειάστηκε στο πλευρό της όλοι την παραμέλησαν. Ικέτευσε να συντηρηθεί από το πάμπτωχο κράτος αλλά κανείς δεν της πρόσφερε την παραμικρή βοήθεια. Ωστόσο μετά από την επιμονή της και την συνάντησή της με τον Όθωνα, κατάφερε να λάβει μία ασήμαντη σύνταξη. Αργότερα, όταν εξέφρασε την επιθυμία της για γάμο με τον Υψηλάντη, δημιουργήθηκαν αναταραχές. Λίγοι τους ήθελαν μαζί, καθώς οι υπόλοιποι με αρχηγό τους τον Κωλέττη πίστευαν ότι το ζεύγος θα ήθελε να πάρει επάνω του όλη την εξουσία έτσι ώστε να φαίνονται ακόμη πιο σπουδαίοι. Κατεδίωξαν αυτόν τον γάμο και τελικά ύστερα από πιέσεις έμεινε ο κάθε ένας χωριστά. Η Μαντώ άφησε την τελευταία της πνοή στο κρεβάτι της επηρεασμένη από τύφο και υψηλό πυρετό. Πλέον την εξυμνούν πολλοί και αναγνωρίζουν την αυτοθυσία της για τον αγώνα. Το γεγονός ότι αρνήθηκε όλα τα εγκόσμια και παρέμεινε πιστή στο έργο που αποφάσισε να συμβάλει εξ αρχής την κάνει ακόμη πιο σπουδαία.