ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ

Νίκος Καζαντζάκης: Καπετάν Μιχάλης

Από τον Αποστολίδη Δημήτρη  -Γ1

Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη

            Ο καπετάν Μιχάλης είναι ένα βιβλίο που θα το πρότεινα σε όλους ανεπιφύλαχτα, καθώς μας ταξιδεύει πίσω στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Μας αναλύει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια των Κρητικών και πιο συγκεκριμένα του καπετάν Μιχάλη. Μας διηγείται τι συνέβαινε κατά την επανάσταση του 1889, όπως επίσης και το πώς άρχισε,  με εξαιρετική ακρίβεια.

            Η υπόθεση ξεκινά με την παρουσίαση του κεντρικού ήρωα. Ένας σκληροτράχηλος οπλαρχηγός, ψηλός σαν κυπαρίσσι, μουστακαλής και γεροδεμένος. Εξαιτίας της όψης του τον αποκαλούσαν και κάπρο. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να παραμείνει ντυμένος στα μαύρα και αγέλαστος ώσπου να απελευθερωθεί η πατρίδα του, η Κρήτη. Λίγο αργότερα, χωρίς να μπορεί να το ελέγξει, ερωτεύεται την γυναίκα του Τούρκου αδελφοποιητού του ,την Εμινέ. Παράλληλα, ο αδελφοποιτός του, ο Νουρήμπεης, για να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του, σκοτώνει τον αδερφό του καπετάν Μιχάλη.

Μετά από την μάχη μεταξύ τους αυτός αυτοκτόνησε, αφού είχε μαχαιρωθεί στα γεννητικά του όργανα και ήταν ανίκανος να αντέξει την επίκριση της Εμινέ, που είχε, παρόλα αυτά, ερωμένο τον Πολυξίγκη. Στο νέο του θανάτου του Νουρή οι Τούρκοι λανθασμένα υποπτεύθηκαν τον καπετάν Μιχάλη ως υπαίτιο και στο ήδη βαρύ  κλίμα που υπήρχε, ξεσπούν στους χριστιανούς και ταυτόχρονα αυτοί ξεκινούν την επανάσταση.

Σε κάποια φάση της επανάστασης οι Οθωμανοί πολιορκούν το μοναστήρι του Αφέντη Χριστού, όπου σύντομα φτάνουν Έλληνες να το υπερασπιστούν. Για κακή τους τύχη όμως η Εμινέ, η οποία ήταν έτοιμη να βαφτιστεί και να παντρευτεί, επιστρέφει  στην οικογένεια του Νουρή στο Μεγάλο Κάστρο. Ο καπετάν Μιχάλης, εγκαταλείποντας το πόστο του, έσπευσε να την πάρει πίσω και να την κρύψει σε μία συγγενή του. Αυτή του η πράξη οδήγησε στην καταστροφή του μοναστηριού, καθώς μόνο εκείνος ήταν ικανός να το προστατεύσει. Γεμάτος τύψεις ο καπετάν Μιχάλης αποφασίζει να σκοτώσει την Εμινέ, γιατί ήθελε να  απαλλαγεί από  τον καταστροφικό, εν τέλει, έρωτά του  αλλά και επειδή πίστευε πως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να φιλιωθούν με τον καπετάν Πολυξίγκη.

Λίγο αργότερα φτάνει μία επιστολή από την Ελλάδα για την κατάθεση των όπλων, μα ο καπετάν Μιχάλης δεν υπακούει και στέκεται μαζί με λίγους συντρόφους απέναντι από την Τουρκία. Ο ανηψιός του ο Κοσμάς, ο οποίος έφτασε για  να πείσει τον θείο του να σταματήσει, κατέληξε να μείνει μαζί του και να πολεμήσουν δίπλα δίπλα την τελευταία και πιο ένδοξή τους μάχη.