Λίγα λόγια για την επέτειο

Σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του 1821 και να αποτίσουμε το σεβασμό μας σε όλους εκείνους που κράτησαν άσβηστη στην καρδιά τους τη φλόγα της ελευθερίας και αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία.

Ελλάδα, Μια χώρα μικρή , αλλά με μεγάλη ιστορία.

Ο Γιώργος Σεφέρης την προσδιόρισε σαν ένα<< πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά μόνο τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου>>.

Σήμερα συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας αφού χάρη σ αυτήν το έθνος μας επιβίωσε και απέκτησε κρατική υπόσταση.

Μαζί με την εθνική μας επέτειο, γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με το δικό της χαρούμενο μήνυμα.

Από το 1453 , μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Έλληνες έζησαν 400 χρόνια σκλαβιάς, έχοντας ακράδαντη πίστη στην εθνική  τους συνείδηση και την ιστορική τους συνέχεια.

Έτσι ο λαός μας  δεν αφομοιώθηκε αλλά διατήρησε την εθνική του ταυτότητα, τη γλώσσα του και τη θρησκεία του.

Σ αυτό συνέβαλαν πολλοί σπουδαίοι άνδρες όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ρήγας Φεραίος, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής και άλλοι ανώνυμοι Έλληνες που βοήθησαν να φυτρώσει ο σπόρος της ελευθερίας.

Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν ένα θαύμα γιατί στο<< Θαύμα και όχι στη λογική χρωστάει την ανάστασή του το γένος μας>> έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης..

<<ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμε την Επανάσταση>> έγραψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Από την Ήπειρο ως το Μοριά και από τη Ρούμελη ως τη Μακεδονία και τα νησιά ξέσπασε η φλόγα της Επανάστασης, και ο αγώνας άρχισε από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Ονόματα όπως ο Θ Κολοκοτρώνης Αθ. Διάκος, ο Παπαφλέσσας Καραϊσκάκης ,ο Αλ Υψηλάντης, η Μπουμπουλίνα και άλλοι, έχουν μείνει στην ιστορία ως παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Η άλωση της Τριπολιτσάς, η σφαγή της Χίου, η καταστροφή των Ψαρών, η έξοδος του Μεσολογγίου, συγκίνησαν όλο τον κόσμο και δημιούργησαν το ρεύμα  Φιλελληνισμού σε όλη την Ευρώπη.

Η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν μια ταξική πάλη, όπως η Γαλλική επανάσταση. Ήταν ένας καθολικός αγώνας που απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

<<Η μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα>> λέει ό Κ. Παλαμάς.

Σήμερα η ελληνική Επανάσταση του 1821 έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς τους νεώτερους Έλληνες. Βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με διάφορους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Σ αυτή λοιπόν τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, πρέπει να μείνουμε πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά του λαού μας, στα ιδανικά των αγωνιστών του 21.

Αγαπημένοι μας μαθητές, εσείς που είστε το μέλλον της πατρίδας μας, εσείς που είστε η ελληνική ψυχή, ακολουθείστε τη συμβουλή του Αδαμάντιου Κοραή και <<δράξασθε παιδείας>> γιατί μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνετε ελεύθεροι άνθρωποι και <<όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά>> λέει ο Ρήγας Φεραίος.

 Πορευθείτε με όραμα και στόχους στη ζωή σας , αγωνιστείτε με πίστη και αρετή, εμπνευστείτε από τα ιδανικά των προγόνων μας και τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού , για να κερδίσουμε το σεβασμό που μας αξίζει.

                                                        Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821-2021

                                                        Μαρία Τσιροπούλου