Το Γυμνάσιο Αγιάς στο Kumanovo της Β. Μακεδονίας με το πρόγραμμα Erasmus+ «Open your mind to new technologies

kumanovo 4

Το Γυμνάσιο Αγιάς συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+/KA2 με τίτλο «Open your mind to new technologies». Κεντρικό θέμα του Προγράμματος είναι η προαγωγή της μάθησης STEM, δηλαδή η διασύνδεση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Με τη συμμετοχή των μαθητών μας σε αυτό ευελπιστούμε να προωθηθεί η δημιουργικότητά τους, η ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα και να καινοτομούν, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους και της αυτονομίας τους.

Έτσι, κατά το διάστημα από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο μας συμμετείχε στην τρίτη βραχυπρόθεσμη κινητικότητα που προβλέπει το Πρόγραμμα στο σχολείο Kocho Racin της πόλης Kumanovo της Β. Μακεδονίας, το οποίο σε συνεργασία με τις οικογένειες των μαθητών του προσέφερε ζεστή φιλοξενία σε μαθητές και καθηγητές από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την κα Μπεϊνά Ευαγγελία, υποδιευθύντρια και Συντονίστρια του Προγράμματος και την κα Ζαϊρέ-Καρανάσιου Παρασκευή-Αικατερίνη, μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας, και πέντε μαθήτριες από τη Γ΄ Γυμνασίου, τις Γουργιώτη Χρυσάνθη, Δρόσου Κων/να, Μάρκου Θεοδώρα, Μαρούδα Αντωνία και Ψαροπούλου Μαρία-Πολυξένη.

Οι ομάδες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους τόσο μέσα στο σχολείο όσο και σε οργανωμένες δραστηριότητες έξω από αυτό.

Την πρώτη ημέρα λοιπόν οι φιλοξενούμενοι, αφού ξεναγήθηκαν στο σχολείο, συμμετείχαν αρχικά σε δραστηριότητες που είχαν σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους και να νιώσουν μέλη μιας ομάδας και κατόπιν σε μαθήματα Μαθηματικών και Πληροφορικής.

Τη δεύτερη ημέρα ταξίδεψαν στο φαράγγι Matka και ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο Vrelo, στο οποίο έφτασαν μετά από μια πανέμορφη διαδρομή με πλοιάρια στον ομώνυμο ποταμό. Στην περιοχή υπάρχει φράγμα και λειτουργεί επίσης υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, όπου και ενημερώθηκαν για τον ηλεκτρισμό γενικά. Η υπόλοιπη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην πρωτεύουσα Σκόπια που αποτέλεσε μια έκπληξη για όλους εξαιτίας των εντυπωσιακών της κτιρίων και μνημείων αλλά και της καθαριότητας και της ηρεμίας που την χαρακτηρίζουν.

Την επόμενη ημέρα, στο σχολείο και πάλι, οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα Χημείας και Πληροφορικής κι έπειτα επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της πόλης, όπου τους υποδέχτηκε και τους μίλησε ο Δήμαρχος. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο μικρό αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο του Κουμάνοβο και περιηγήθηκαν στην πόλη με ξεναγούς τους Βορειομακεδόνες συμμαθητές τους.

Η τέταρτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην όμορφη και ιστορική πόλη της Οχρίδας, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, όπως αποκαλείται, λόγω του πλήθους των βυζαντινών εκκλησιών κι άλλων μνημείων της. Ο καιρός βοήθησε και η ομάδα ξεναγήθηκε σε ολόκληρη την πόλη, περπάτησε στις όχθες της λίμνης, επισκέφτηκε τις περισσότερες εκκλησίες της, ανέβηκε στο κάστρο και περπάτησε στο δάσος γύρω από αυτό.

Την τελευταία ημέρα οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν προετοιμάσει με θέμα την αρχιτεκτονική κάθε χώρας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Οι παρουσιάσεις όλων ήταν ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσες. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή απονομής των βεβαιώσεων παρακολούθησης και καθορίστηκε το επόμενο «ραντεβού» της ομάδας. Το βράδυ ακολούθησε ένα πολύ όμορφο πάρτυ, στο οποίο συμμετείχαν όλοι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί.

KUMANOVO 5 kumanovo 4 KUMANOVO 1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *