Οι συνέπειες του πολέμου.

φγγφ

Ο πόλεμος είναι το πιο καταστροφικό γεγονός που μπορεί να συμβεί στον κόσμο. Πόλεις καταστρέφονται, το περιβάλλον καταστρέφεται από τις βόμβες, ολόκληρος ο κόσμος τρομοκρατείται και το σημαντικότερο χάνονται άδικα πάρα πολλές ζωές. Κατά την διάρκεια ενός πολέμου καταπατώνται τα δικαιώματα των ανθρώπων καθώς ανθρώπινες ζωές χάνονται και μάλιστα ζωές ανθρώπων που δεν έφταιξαν σε τίποτα, επίσης χάνεται τελείως κάθε σεβασμός για το περιβάλλον καθώς όλα καταστρέφονται. Μέχρι σήμερα έχουν συμβεί δυο παγκόσμιοι πόλεμοι και πολύ άλλοι μικρότεροι και εμφύλιοι πόλεμοι.

Ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος άρχισε το 1914 και τέλειωσε  τον Νοέμβριο του 1918, συνολικά χάθηκαν 18,6 εκατομμύρια ζωές.

Κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου υπήρξαν, αν και λιγοστές, μερικές στιγμές ανθρωπιάς. Τα Χριστούγεννα του 1914 έγινε μια ανακωχή κυρίως στο δυτικό μέτωπο, καθώς Γερμανοί και Βρετανοί αντάλλαξαν ευχές, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κατάφεραν να θάψουν τους νεκρούς και έπαιξαν ποδόσφαιρο.Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, ο πιο καταστροφικός μέχρι σήμερα, άρχισε το 1939 και τέλειωσε το 1945. Ονομάστηκε Ψυχρός Πόλεμος ακριβώς επειδή ήταν ο πιο απάνθρωπος πόλεμος στην παγκόσμια ιστορία με σύνολο περίπου 55 εκατομμύρια νεκρούς ανθρώπους.

Στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο έγινε επίσης η πρώτη στην ιστορία  χρήση πυρηνικών όπλων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.Σε αυτούς τους καταστροφικούς πολέμους οι συνθήκες στα χαρακώματα όπου  βρίσκονταν οι στρατιώτες ήταν απαίσιες και πολλοί από αυτούς που επέζησαν μετά τον πόλεμο κατέληξαν με πολλά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Σε μικρότερους πόλεμους η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη όμως πάλι ήταν δύσκολη, καθώς οδηγούσε μονό σε κακό και καταστροφές. Ο απαίσιος ήχος των σειρήνων, των βομβαρδισμών, οι καταστροφές περιουσιών και ο χαμός αθώων ανθρώπων τρομοκρατούσε και κατέστρεφε ψυχικά τους ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν. Οι στρατιώτες που πολεμούσαν δεν ήξεραν μερικές φορές το λόγο που πολεμούν, ήξεραν πως απλώς υπερασπίζονται την πατρίδα τους και δεν ήξεραν καν τους ανθρώπους που σκότωναν. Οι απλοί πολίτες αναγκάζονταν να κοιμούνται με τα ρούχα σε περίπτωση που αρχίσουν οι σειρήνες να χτυπάνε να προλάβουν  να τρέξουν όσο πιο γρήγορα στα υπόγεια καταφύγια. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να σωθούν. Στις μέρες μας γίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε ορισμένες χώρες και συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι.

Πρέπει, όμως, να θυμηθούμε τις απαίσιες συνέπειες των πολέμων και να προσπαθήσουμε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, κάτι που δυστυχώς μερικοί άνθρωποι ξεχνούν και δεν νοιάζονται για τους αθώους και που μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη αυτών των απαίσιων γεγονότων, με δραματικές για την ανθρωπότητα συνέπειες… Με την ευχή ο πόλεμος να μας απασχολεί πια μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας…

Ταμάρα Μπάμπιτς

Γ1΄

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων