P1040356

Θεατρικός ΚΥΜΑτισμός

Την Πέμπτη ,12 Δεκεμβρίου, η Γ’ Γυμνασίου παρακολούθησε την παράσταση της νεανικής σκηνής του ΚΒΘΕ , «Το Κύμα» , στη Μονή Λαζαριστών. ‘Ήταν ένα έργο που μας ενθουσίασε, αλλά παράλληλα μας προβλημάτισε. Το θέμα του χτυπούσε στην καρδιά του ενδιαφέροντος των παιδιών. Ήταν η εξέλιξη ενός πειράματος με βάση τον ναζισμό.
Σε ένα σχολείο, ο καθηγητής ιστορίας στην προσπάθεια του να ενώσει τους μαθητές, οι οποίοι μόνο για μαθητές δεν έμοιαζαν και διακατέχονταν από συναισθήματα μίσους και ρατσισμού, δημιούργησε μια ομάδα, που ονομαζόταν « Το Τρίτο Κύμα», ένα κίνημα δηλαδή με φασιστικές προθέσεις. Οι συμμετέχοντες του θεωρούσαν τον εαυτό τους ανώτερους από τους άλλους μαθητές και γι αυτό τον λόγο χρησιμοποιούσαν σωματική βία εναντίον τους. Διακριτή ήταν , επίσης, η αντίθεση τους με τους μετανάστες συμμαθητές τους. ‘Όταν, βέβαια, η διάκριση αυτή έφτασε στο απροχώρητο, ο καθηγητής, δίνοντας την ψευδαίσθηση για μαζική συγκέντρωση του κινήματος ,τούς εξήγησε ότι όλο αυτό αποτελούσε ένα πείραμα δείχνοντας πόσο εύκολα παρασύρεται κανείς από την κατοχή της εξουσίας.
Η παράσταση αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς «να κυματίσουμε» στο πέλαγος του προβληματισμού ενάντια στο ναζισμό και το ρατσισμό. Αυτό που διδαχθήκαμε είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να κυματίζουμε με ελεύθερη και κριτική σκέψη και όχι κάτω από την καθοδήγηση αυτών που έχουν την εξουσία.
Kεσέογλου Ζωή Γ1

Όλοι μαζί με τον Πρόδρομο, έναν από τους ηθοποιούς της παράστασης.
Όλοι μαζί με τον Πρόδρομο, έναν από τους ηθοποιούς της παράστασης.
Θεατρικός ΚΥΜΑτισμός της γ΄γυμνασίου
Θεατρικός ΚΥΜΑτισμός της γ΄γυμνασίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων