H Λέσχη Ανάγνωσης στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας και με τη συνοδεία της κ.Τολέρη και της κ.Φωτακίδου, υπεύθυνων καθηγητριών στη λέσχη ανάγνωσης.

Η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης, όπως επίσης και πληροφορίες για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Έτσι άρχισε η ξενάγηση στους ορόφους της βιβλιοθήκης. Ανεβαίναμε τους ορόφους όπου φιλοξενούνταν βιβλία από διάφορες εποχές. Μάλιστα το πιο παλιό βιβλίο χρονολογούνταν από το 19ο αι.!

Στο 2ο όροφο υπήρχαν αρχεία εφημερίδων , ακόμη και από τα τέλη του 19ου αι., που ήταν κατανεμημένα ανάλογα με τον τίτλο της εφημερίδας.

Στον 3ο όροφο βρίσκονταν βιβλία με ιστορικό περιεχόμενο από όπου «ξεχείλιζαν» αναρίθμητες πληροφορίες για τα ένδοξα αλλά και για τα μαύρα χρόνια που πέρασε η χώρα μας και τη συντάραξαν.

Τέλος, στον 4ο και τελευταίο όροφο , βρίσκονταν εκδόσεις περιοδικών, όχι ποικίλης ύλης, που αφορούσαν τα παιδιά, τις γυναίκες και πολιτικά θέματα.

Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης μαζευτήκαμε και πάλι στον 1ο όροφο, όπου γνωρίσαμε έναν από τους ποιητές της Θεσσαλονίκης. Μας μίλησε για την ποίηση και μας διάβασε μερικά από τα ποιήματά του.

Ξέχασα να σας πω ότι η 21η Μαρτίου ήταν και παγκόσμια μέρα της ποίησης κι έτσι η επίσκεψή μας συνδυάστηκε και με εκδηλώσεις που αφορούσαν την ποίηση. Συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης μαζεύτηκαν μαθητές από διάφορα σχολεία της περιφέρειας, για να διαβάσουν ποιήματα Ελλήνων ποιητών με θέμα τον έρωτα. Έτσι η Mαρία, η Δήμητρα και η Άντζελα από το Γ2 μας συγκίνησαν διαβάζοντας ποιήματα αντίστοιχα της Μ.Πολυδούρη, του Ο.Ελύτη και  του Τ.Λειβαδίτη και βέβαια εισέπραξαν και το ανάλογο χειροκρότημα! Εκεί ήταν και μαθητές από το 1ο Λύκειο Αγ.Αθανασίου που επίσης έκαναν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση και έτσι το χειροκρότημα ήταν διπλό!

P1020603P1020600Μετά από όλα αυτά ακολούθησε βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους, αφού στη λέσχη συνδυάζουμε πάντα το τερπνό με το ωφέλιμο.

Πραγματικά περάσαμε υπέροχα κι ευχόμαστε να ξανακάνουμε κάτι παρόμοιο!

Στεφάνου Δήμητρα Γ3

2 σκέψεις στο “H Λέσχη Ανάγνωσης στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων