skabdi-26-2

Βούλα Μάστορη, σύντομη βιογραφία

Η Λέσχη Ανάγνωσης του γυμνασίου μας προτείνει δύο ενδιαφέροντα εφηβικά μυθιστορήματα, το ΦΓΠ  και το Ψίθυροι Αγοριών.Προηγουμένως, όμως, θα θέλαμε να σας δώσουμε ορισμένες πληροφορίες για τη συγγραφέα των δύο βιβλίων, τη Β.Μάστορη.

Η Βούλα Μάστορη, υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 κι έχει στο ενεργητικό της
πάνω από 40 βιβλία, μέχρι τώρα, για παιδιά και δύο για ενήλικες (“Το παραμύθι των ψυχών” & “Γυναίκα μπονσάι”). Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν την ελληνική θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και ανθολόγια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πατρικό όνομα της Βούλας Μάστορη είναι Παρασκευή Μιχαηλίδου. Οι γονείς της κατάγονται από τη Μικρά Ασία, ενώ η ίδια γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Άμφισσα κι από τα δεκατρία της ζει στην Αθήνα. Το 1977, που πέθανε ο πατέρας της, της άφησε το ημερολόγιό του. Όμως, όποτε το άνοιγε, δεν κατάφερνε να το διαβάσει – ίσως γιατί δεν καταλάβαινε το γραφικό χαρακτήρα του πατέρα της, ή γιατί δεν μπορούσε να ξεπεράσει το θάνατό του. Το 1997, κι ενώ είχε στο ενεργητικό της 38 ήδη βιβλία για παιδιά και εφήβους, άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, “Το παραμύθι των ψυχών”, με σκοπό να ξορκίσει το φόβο της για το θάνατο. Τότε, εντελώς ανεξήγητα, μπόρεσε να διαβάσει και το ημερολόγιο του πατέρα της και ήταν αυτό που έδωσε τελικά και τη χρονική τοποθέτηση της ιστορίας αυτού του βιβλίου, μια και αποτέλεσε μια βασική πηγή έμπνευσης και πληροφοριών.

Από το 1993 προωθεί το “Παιχνιδομάθημα” της Δημιουργικής Γραφής στο Δημοτικό, πρόγραμμα δικής της επινόησης με στόχο τη μύηση των παιδιών στην Παιδική Λογοτεχνία και την ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έργα της έχουν βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Ε.Ο.Υ.Λ.Α.Α., τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ:

  • Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι
  • Στο γυμνάσιο
  • Κάτω από την καρδιά της
  • Αγάπες με ουρά
  • Το ποτάμι ζήλεψε
  • Κουκλίνα
  • ΦΓΠ
  • Ψίθυροι αγοριών
  • Και πολλά άλλα βιβλία που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της

Θα θέλαμε να κλείσουμε τη σύντομη αυτή παρουσίαση με τα λόγια της συγγραφέα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Μικρό Αναγνώστη  (ΕΚΕΒΙ) :

«Αν όλος ο κόσμος  διάβαζε από παιδί θα γινόταν διαλεχτός.Το να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο είναι τόσο σημαντικό και τόσο ζωτικής σημασίας όσο το ψωμί και η τροφή… Γιατί με το βιβλίο  δε γεμίζεις το στομάχι, γεμίζεις όμως καρδιά, γεμίζεις ψυχή, γεμίζεις μυαλό. Αυτό σημαίνει ότι κτίζεις και επενδύεις στο μέλλον σου!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων