Σχολική βία, ένα φαινόμενο που αφορά όλους!

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα κατά της σχολικής βίας. Επειδή , όμως , εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε ορισμένα σοβαρά θέματα- όπως αυτό της σχολικής βίας- μόνο με αφορμή την εκάστοτε επέτειο ,επανερχόμαστε στο παραπάνω ζήτημα  με το ακόλουθο κείμενο, σε μορφή ερωτοαποκρίσεων.

Τι είναι η σχολική βία;

Σχολική βία είναι η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας( π.χ. λεκτική, κοινωνική , σωματική & ηλεκτρονική). Εμφανίζεται κυρίως ανάμεσα σε παιδιά ίδιας ηλικίας ή και διαφορετικής.

Ποια είναι τα αίτια που τη δημιουργούν;

Ο θύτης συνήθως είναι κάποιος ισχυρός που προβάλλει επιθετικότητα προς τους πιο αδύναμους ίσως γιατί στο παρελθόν είχε υπάρξει θύμα τέτοιας βίας ή τη βιώνει στην προσωπική του ζωή και αυτή είναι η δική του άμυνα. Υπάρχουν φορές που ο θύτης μπορεί να απειλείται από κάποιον πιο δυνατό που του επιβάλλει να ασκεί βία στους άλλους προς δικό του όφελος.

Τι συνέπειες έχει στα άτομα που τη βιώνουν;

Η σχολική βία επηρεάζει τα παιδιά που τη βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο.Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Γίνονται επιθετικά και νευρικά προς τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και τραυματίζονται ψυχικά για όλη τους την ζωή. Ένα παιδί δήλωσε ότι : «Η κάθε μέρα που έπρεπε να πάω σχολείο ήταν ένα μαρτύριο-ωχ, άλλη μια μέρα, μακάρι να μπορούσα να φύγω και να δουλέψω στην οικοδομή..» .

Με ποιους τρόπους γίνεται να εξαλειφθεί;

Τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν στους δικούς τους είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή απειλούνται ότι αν αποκαλύψουν οτιδήποτε θα πάθουν κάτι οι ίδιοι ή ο στενός τους οικογενειακός κύκλος. Τα θύματα ντρέπονται να πουν τι συμβαίνει και έτσι οι γονείς δηλώνουν άγνοια. Κι όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι αν εξομολογηθούν το πώς έχει η κατάσταση σε κάποιον που είναι κοντά τους, αυτός θα βρει σίγουρα μια λύση έτσι ώστε το πρόβλημα να σταματήσει.

Συμβουλές: 

~ Αν επιμένουν, κοίταξε τους στα μάτια και πες τους καθαρά και σταθερά  ΣΤΑΜΑΤΑ ή ΠΑΡΑΤΑ ΜΕ ΗΣΥΧΟ και φύγε.

~ Αν σου πήραν κάτι, επέμενε να επαναλαμβάνεις αυτό που θες να πεις (όπως ένας δίσκος που έχει κολλήσει) ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις του άλλου. π.χ. «Δώσε μου το μολύβι μου πίσω».

~ Πες αυτό που συνέβη στο δάσκαλό σου, στην οικογένειά σου ή σε κάποιον άλλον ενήλικα που θα σε βοηθήσει. Δεν είναι ντροπή να το πεις και δεν είναι «κάρφωμα».Αν δε μιλάς, εξυπηρετείς τον εκφοβιστή. Να αναφέρεις ξεκάθαρα τι ακριβώς συνέβη, πότε, πού και από ποιους. Προσπάθησε να κρατάς αποδείξεις.

~ Αν φοβάσαι μη σε χτυπήσουν, φρόντιζε να είσαι πάντα με κάποιο φίλο, είτε μέσα είτε έξω από στο σχολείο.

~ Αν σε εκφοβίζει ολόκληρη παρέα, πιάσε το πιο αδύναμο μέλος της και πες του ότι αυτό δεν

είναι σωστό και αν θα του άρεσε να του φέρονταν εκείνου έτσι.

~ Έχεις το δικαίωμα να αλλάξεις σχολείο. Ζήτησε από τους γονείς σου να βρουν ένα σχολείο όπου νιώθεις ασφαλής. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια

  • Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, τηλ. 197 ή 210-197,   όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
  • Χαμόγελο του Παιδιού, τηλ. 1056, όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. ∆έχεται και ανώνυμες καταγγελίες για παιδική κακοποίηση
  • Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλ. 1890, email: ccu@ath.forthnet.gr
  • Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος για τα ∆ικαιώματα του   Παιδιού, τηλ. 800.11.32.000
  • Γραμμή Σύνδεσμος, 801 801 1177
  • Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 210-7715791, 210-7793648

 

 

 

 

 

 

 

 

(πηγή:             )

   Ελένη Κουσουρνά,  Ειρήνη Δελλή

Παρακάτω σας προτείνουμε μία μαθητική ταινία,γυρισμένη από τους μαθητές της γ΄γυμνασίου του γυμνασίου του Ελληνικού.Απολαύστε την και προβληματιστείτε …

Μέρος α΄//Μέρος β΄ 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων