“ΤΟ ΚΥΜΑ” (DIE WELLE)

   

H Λέσχη Ανάγνωσης του γυμνασίου μας σας προτείνει μια συγκλονιστική ταινία με τίτλο «Το κύμα». Η ταινία προβλήθηκε στα μέλη της λέσχης τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα προβολών του γυμνασίου μας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ταινία που μας προβλημάτισε και φύγαμε με πολλές σκέψεις και ανησυχίες μετά την προβολή και τη συζήτηση που κάναμε.

 Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια γερμανική ταινία του 2007, που σκηνοθέτησε ο Ντένις Γκάνσε και παίζουν οι : Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Ρίμελτ, Τζένιφερ Ούλρι.Διάρκεια: 101΄

 Η ταινία κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης το 2008
 Το χάλκινο βραβείο καλύτερης ταινίας (Γερμανικά βραβεία 2008)
 Το χρυσό βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου (Γερμανικά βραβεία 2008)

Υπόθεση

Ένας καθηγητής πολιτικής ιστορίας με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες στήνει ένα παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του. Μέσα από ένα διδακτικό πείραμα θέλει να τους δείξει στην πράξη την κρυφή γοητεία του ολοκληρωτισμού, τα πράγματα όμως αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

H αλήθεια είναι ότι το θέμα της ταινίας, αν και ενδιαφέρον, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δύσκολο στην προσέγγισή του. Ο καθένας μας δυνητικά θα μπορούσε να φερθεί φασιστικά, αν του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και το επιβάλλει κάποια ηγεσία .Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Martin Rhue (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Todd Strasser), υποχρεωτικό ανάγνωσμα σε πολλά σχολεία της Γερμανίας, που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από μία πραγματική ιστορία. Το 1967, ένας καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Cubberley του Πάλο Άλτο με το όνομα Ron Jones εφάρμοσε ένα αντίστοιχο πείραμα στους μαθητές του. Όταν, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος όπου δίδασκε για τον Εθνικό Σοσιαλισμό, ένας μαθητής του τον ρώτησε για το πώς θα μπορούσε ο λαός της Γερμανίας να αγνοεί  τη σφαγή του Εβραϊκού πληθυσμού, ο καθηγητής δεν μπόρεσε να απαντήσει. Αποφάσισε,λοιπόν, να δώσει μια μικρή γεύση από τις συνθήκες της εποχής που μελετούσαν. Έτσι, οργάνωσε την τάξη σε μια ομάδα (με το κάθε άλλο παρά αθώο όνομα «το Τρίτο Κύμα», μια άμεση αναφορά στο Τρίτο Ράιχ), πρότεινε σκληρά κανονιστικά μέτρα και εφάρμοσε σε λίγη ώρα ένα μικρό πρόγραμμα αυστηρής πειθαρχίας μέσα στην τάξη, έκπληκτος με την προθυμία με την οποία τον υπάκουαν!

Το Κύμα – Die Welle – The Wave .(Παρακολουθήστε ορισμένες σκηνές από την ταινία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων