Ποιος Αη Βασίλης;;;

Είναι άραγε ο αη Βασίλης αυτός στριμώχνεται στην καμινάδα μας; Αν δεν είμαστε καλά παιδιά θα πάρουμε ένα κάρβουνο; Είναι μύθος ή πραγματικότητα; Ας αναζητήσουμε την πραγματική του ταυτότητα:

Ο Άη Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν “καλοί” κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες που δεν πιστεύουν στον Χριστό.

ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ Αη ΒΑΣΙΛΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • ‘’Πατέρας Χριστουγέννων” των Άγγλων
  • “Περ Νοέλ” των Γάλλων
  • “Σίντερ-Κλάας” των Ολλανδών
  • “Βάιναχτσμαν” των Γερμανών
  • “Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ” (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων
  • “Χοτέισο” των Ιαπώνων.

Πώς όμως προήλθε αυτή η μορφή;

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Βασίλειος Καισαρείας, γνωστότερος ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλειος, υπήρξε Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Γεννήθηκε από αγίους γονείς το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά.  Έγινε καθηγητής της ρητορικής σαν τον πατέρα του. Ο Άγιος Βασίλειος, βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ

Τον Δεκέμβριο του 1823 ένα Χριστουγεννιάτικο ποιηματάκι έδωσε τη δική του μορφή στον Αι Βασίλη. Ονομαζόταν ΄΄Η επίσκεψη του Αγίου Νικολάου΄΄.Το ποίημα περιγράφει έναν άγιο των ημερών να έχει τη μορφή ξωτικού (επηρεασμένος από έναν παγανιστικό ήρωα των Ολλανδών) που μπαίνει στα σπίτια από τις καμινάδες. Έτσι η φιγούρα του Αη Βασίλη συνδυάστηκε με τα  ξωτικά.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ Η COCA –COLA

Μέχρι τη δεκαετία του 1930 η στολή του Αϊ-Βασίλη είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση  αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής και έγινε σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση. Από τότε έμεινε σε όλους ως ο άνθρωπος με την λευκή γενειάδα και που είναι πάντα χαμογελαστός. Στην Ελλάδα η μορφή αυτή έρχεται με τα δώρα και τις κάρτες των Ελλήνων μεταναστών.

Πηγές:  Βικιπαίδεια,  Παπαδοπούλου Ελένη-θεολόγος

Σύνταξη κειμένου: Θοδωρής Ρεγκάς  Β2

2 σκέψεις στο “Ποιος Αη Βασίλης;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων