Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

Στις 25 Απριλίου του 2013 το Γυμνάσιο Καλαβρύτων υλοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς», στο Λάππα Αχαΐας στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2012-2013 με θέμα «Η Χλωρίδα Της Περιοχής Στον Κήπο Του Σχολείου».

Στην εκδρομή συμμετείχαν 17 μαθητές και συνόδευαν ο Διευθυντής του σχολείου και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος. Κατά την επίσκεψη, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Φορέα – με υπεύθυνη τη βιολόγο Κα. Ορφανού Βασιλική – για το Κοτύχι και τη Στροφυλιά και για το πόσο σημαντικοί σταθμοί είναι στο ταξίδι χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών (260 είδη) ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική. Η ενημέρωση συνεχίστηκε με τη δράση του Φορέα για την προστασία αυτού του συμπλέγματος υγροτόπων που συμπεριλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους Ramsar στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, o Φορέας ελέγχει την ποιότητα του νερού στις λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Πρόκοπου, βοηθά στην αναγέννηση των Κουκουναριών στο μοναδικό παράκτιο δάσος της Στροφυλιάς, προστατεύει τα ερπετά και τις θέσεις που φωλιάζουν τα πουλιά, εποπτεύει την περιοχή για να περιορίσει τις παράνομες δραστηριότητες και παράλληλα, δημιουργεί λιμνούλες γλυκού νερού για την αναπαραγωγή αμφιβίων.

 

Μοναδική εμπειρία ήταν η ξενάγηση στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου από όπου έγινε εφικτή η παρατήρηση, με ειδικά τηλεσκόπια, των μεταναστευτικών πουλιών. Αντιπροσωπευτικό μεταναστευτικό είδος ήταν αυτό των «φλαμίνγκο».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με έναν εξερευνητικό περίπατο στα μονοπάτια του δάσους της Στροφυλιάς όπου η επαφή με τη φύση «πήρε σάρκα και οστά».