ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σ.Ε.Ε. ΠΕ88 του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης

Φυτική Παραγωγή

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ  ΦΥΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Φωτοσύνθεση

Ανίχνευση αμύλου σε επιφάνειες φύλλων που δέχονται απρόσκοπτα την ηλιακή ακτινοβολία και σε επιφάνειες φύλλων καλυμμένες για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η άσκηση αυτή γίνεται σε 2 φάσεις.

1η φάση: Ανίχνευση αμύλου σε αλεύρι σταριού, κριθαριού, πατάτας ή άλλων φυτών

Απαιτούμενα υλικά & σκεύη: Αλεύρι, ιώδιο ή Lugol, ένα τριβλίο ή μικρό πιατάκι και λίγο αλεύρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο πιατάκι λίγο αλεύρι. Στάζουμε πάνω του με το σταγονόμετρο λίγες σταγόνες ιώδιο. Αμέσως βλέπουμε πως το αλεύρι χρωματίζεται αρχικά με το χρώμα του ιωδίου. Περιμένουμε 4-5 λεπτά. Το χώμα μετατρέπεται σταδιακά σε σκούρο μωβ.

2η φάση: Ανίχνευση αμύλου σε φύλλα, καλυμμένα ή μη.

Απαιτούμενα υλικά & σκεύη: Φυτό γερανιού με αρκετά ώριμα φύλλα. Λίγο αλουμινόχαρτο και μερικοί συνδετήρες. Οινόπνευμα, μπρίκι, ηλεκτρικό μάτι, μια λαβίδα και μερικά τριβλία ή πιατάκια.

Εκτέλεση:

Α. Καλύπτουμε 2-3 φύλλα του φυτού με αλουμινόχαρτο το οποίο στερεώνουμε με συνδετήρες έτσι ώστε να μην φτάνει το ηλιακό φώς στην επιφάνεια των φύλλων. Μπορούμε επίσης να καλύψουμε με τον ίδιο τρόπο το μισό φύλλο και το άλλο μισό να το αφήσουμε ακάλυπτο.  Το φυτό συνολικά πρέπει να φωτίζεται καλά στη θέση που βρίσκεται. Αφήνουμε 3 μέρες τα καλύμματα.

Β. Κόβουμε τα σκεπασμένα φύλλα και ίσο αριθμό ακάλυπτων. Φροντίζουμε να σημαδέψουμε τα σκεπασμένα με κάποιο τρόπο (π.χ. κόβοντας και τα κοτσάνια τους). Αφαιρούμε τα καλύμματα. Εξωτερικά δεν υπάρχουν διαφορές στα φύλλα, είναι όλα πράσινα παντού,  γιατί το χρονικό διάστημα που κάποια έμειναν χωρίς φως δεν είναι αρκετό για να εξαφανιστεί η χλωροφύλλη.

Γ. Βάζουμε τα φύλλα σε ένα μπρίκι γεμάτο με οινόπνευμα και ζεσταίνουμε το μάτι. Όταν αρχίσει το οινόπνευμα να βράζει χαμηλώνουμε τη  θέρμανση και σε 2-3 λεπτά κλείνουμε το μάτι. Παρατηρούμε πως η χλωροφύλλη έχει διαλυθεί στο οινόπνευμα και στα φύλλα έχουν ξεσπρίσει.

Δ. Πιάνουμε τα φύλλα με τη λαβίδα και τα ακουμπάμε στα τριβλία. Μετά ρίχνουμε ιώδιο με το σταγονόμετρο έτσι ώστε να διαβραχεί καλά όλη η επιφάνεια κάθε φύλλου.  Περιμένουμε 5 λεπτά. Διαπιστώνουμε πως όλες οι επιφάνειες που φωτίζονταν έχουν πάρει σκούρο μωβ χρώμα, ενώ οι πρώην καλυμμένες παραμένουν ανοιχτόχρωμες.

 

Εξήγηση: Στις ακάλυπτες φυλλικές επιφάνειες η φωτοσύνθεση συνεχιζόταν απρόσκοπτα με αποτέλεσμα την παραγωγή αμύλου, ενώ στις καλυμμένες η παραγωγή σταμάτησε.

 

Σημ.: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τύπο οινοπνεύματος, άσπρο, πράσινο ή αυτό με το άρωμα. Αν δεν βράσουμε τα φύλλα και απλά τα αφήσουμε στο οινόπνευμα θα χρειαστούν 2-3 μέρες για να φύγει η χλωροφύλλη.

Διαπνοή

1ο Πείραμα

Απαιτούμενα υλικά και σκεύη:

  1. Φυτό σε γλάστρα ή σε παρτέρι
  2. Πλαστική σακούλα διαφανής
  3. Μικρό κομμάτι από σπάγκο

Εκτέλεση

Παίρνουμε τη σακούλα και κουκουλώνουμε με αυτή  ένα κλαδί του φυτού, εγκλωβίζοντας το φύλλωμα. Δένουμε το άνοιγμα της σακούλας στο κλαδί, έτσι ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία αέρα προς και από το εσωτερικό της σακούλας. Περιμένουμε 15-20 λεπτά. Παρατηρούμε προς σταδιακά εμφανίζεται θόλωμα στην εσωτερική επιφάνεια της σακούλας, από υδρατμούς που έρχονται σε επαφή με το τοίχωμα της σακούλας και υγροποιούνται εκεί.

Οι υδρατμοί προέρχονται αναγκαστικά  από το εσωτερικό του φυτού.

Το χώμα του φυτού πρέπει να είναι ποτισμένο.

(Το πείραμα αυτό πετυχαίνει πιο εύκολα  το καλοκαίρι, το χειμώνα χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να εμφανιστεί το θόλωμα)

2ο Πείραμα

Απαιτούμενα υλικά και σκεύη:

  1. Τρεις όμοιοι σε μέγεθος ογκομετρικοί σωλήνες αριθμημένοι
  2. Τρία κλαδιά από φυτό γερανιού, το πρώτο με ένα φύλλο, το δεύτερο με δύο φύλλα, το τρίτο με τρία (τα φύλλα πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος)
  3. Λίγο λάδι
  4. Νερό

Εκτέλεση

Γεμίζουμε και τους τρεις κυλίνδρους με νερό στο ίδιο ύψος. Βάζουμε στον καθένα από ένα κλαδί έτσι ώστε να είναι βυθισμένο στο νερό αλλά το φύλλο ή τα φύλλα να είναι στον αέρα. Βάζουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια του νερού κάθε κυλίνδρου*.  Μετά παρακολουθούμε πως μετακινείται τη στάθμη του νερού μέρα με τη μέρα σε κάθε κύλινδρο. Παρατηρούμε πως όσο περισσότερα φύλλα έχει το κλαδί τόσο πιο γρήγορα κατεβαίνει η στάθμη του νερού στον αντίστοιχο κύλινδρο.

*Για να είναι αμελητέα η εξάτμιση του νερού από τον κύλινδρο

(Θα ακολουθήσουν και άλλα

πειράματα)

 

Περιληπτικές σημειώσεις της ύλης του μαθήματος «Φυτική Παραγωγή» 

https://blogs.sch.gr/gvlontakis/files/2019/07/Φυτική-Παραγωγή-σημειώσεις-μαθημ.-Γ.Βλοντάκης.pdf

CC BY-NC-ND 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άδεια Creative Commons

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων