Ραδιοφωνική εκπομπή για την Ελληνική Γλώσσα και τον Εθνικό μας ποιητή, Δ. Σολωμό – Video

Την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου,  Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, το  Γενικό Προξενείο στο Γιοχάνεσμπουργκ σε συνεργασία  με το Γραφείο Εκπαίδευσης, οργάνωσαν δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό,  την “Νέα Πανελλήνια Φωνή”,  αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα.

Μίλησαν   η Δρ Μαριλένα Γρίβα,  Πολιτιστική Σύμβουλος Πρεσβείας και ο Δρ Γεώργιος  Βλάχος,  Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο του Γιοχάνεσμπουργκ. Την εκπομπή συντόνιζε ως υπεύθυνος ο εκπαιδευτικός,  κ.  Δημήτρης Κομλίκης.

Αρχικά διαβάστηκε από την κα Γρίβα  το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ Τέρενς  Κουίκ. Στη  συνέχεια  έγινε αναφορά στην εξέλιξη της γλώσσας μας και στην προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό. Καταδείχτηκε πώς η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες αφού χρησιμοποιήθηκαν για να εκφράσουν  την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου, δεδομένου ότι η ελληνική γλώσσα καθόρισε όχι μόνο τη σκέψη των Ελλήνων, αλλά και ολοκλήρου του πολιτισμένου κόσμου, αφού ο ελληνικός πολιτισμός έδωσε τα φώτα του στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσω της ελληνικής γλώσσας.

Κατόπιν ο λόγος αφορούσε τον εθνικό μας ποιητή, τον Δ. Σολωμό, αφού την  ημέρα  μνήμης καθιερώθηκε να  γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Έγινε αναφορά στο βιογραφικό του: στα πρώτα χρόνια της ζωής του, στη μετάβαση από τη Ζάκυνθο στην Ιταλία, στη μόρφωση του, στην  επαφή του με την ιταλική ποίηση, στην επιστροφή του στη Ζάκυνθο και στην μετακόμισή του στην Κέρκυρα. Κατόπιν παρουσιάστηκε το ιστορικό και πνευματικό περιβάλλον στο οποίο έζησε  και διαμόρφωσε τα χαρακτηριστικά της ποίησή του.

Έγινε αναφορά  στο ποιητικό του όραμα και στους στόχους του, στη  θέση του για τη δημοτική γλώσσα, στα χαρακτηριστικά που του έδωσαν τον τίτλο του “Εθνικού ποιητή”. Τέλος, αναλύθηκαν 2 από τα σημαντικότερα  έργα του, ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” και οι ‘Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή