Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ 2023

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

saheti 25i martiou 2023 1

Όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την 25η Μαρτίου 1821 έγιναν δύο φορές.

saheti 25i martiou 2023 3 saheti 25i martiou 2023 2

 

 1.Η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 19 Μαρτίου στο γήπεδο της Σχολής, υπό την συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ. Στις εκδηλώσεις και στην μεγάλη παρέλαση πήραν μέρος, μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ, μαθητές άλλων σχολείων, αντιπροσωπείες Ελληνικών Κοινοτήτων, της Ομοσπονδίας, Συλλόγων και Σωματείων. Όλος ο χώρος κατακλύστηκε από εκατοντάδες Ομογενείς. Χορευτικά συγκροτήματα του ΣΑΧΕΤΙ αλλά και του ιστορικού συλλόγου ‘’Μαίρη Βασιλείου’’, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας χορούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. Το παρόν όπως κάθε χρόνο έδωσαν όλες οι Διπλωματικές, Θρησκευτικές και Εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής.

saheti 25i martiou 2023 saheti 25i martiou 2023 4

2.Ρίγη συγκίνησης στους θεατές σκόρπισαν οι εκατοντάδες μαθητές, τα χορευτικά συγκροτήματα, τα μουσικά σύνολα και οι θεατρικές ομάδες στην σχολική γιορτή του ΣΑΧΕΤΙ για την γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε φέτος την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος κατέβαλαν τα μέγιστα στην άρτια οργάνωση της σύνθετης αυτής εκδήλωσης.

Οι Ομογενείς καθώς και οι επίσημοι που κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης, έμειναν έκθαμβοι από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης της εκδήλωσης η οποία ξεκίνησε με το δρώμενο ‘’Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΔΑΣ’’ από τους μικρούς του Μεγάλου Τμήματος του Βρεφονηπιακού Σταθμού οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν!

Αμέσως μετά έγινε η Προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κκ Δαμασκηνό καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Άκκρας της Γκάνας και συγχρόνως ιερέα του ΣΑΧΕΤΙ Πέτρο. Μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού με τις υπέροχες φωνές τους, έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο ‘’Τη Υπερμάχω’’

saheti 25i martiou 2023 7 1saheti 25i martiou 2023 6 1

Μετά την προσέλευση των σημαιών και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Ν. Αφρικής καθώς και τον ύμνο του Σχολείου, ακολούθησε το καλωσόρισμα από την Γενική Διευθύντρια του ΣΑΧΕΤΙ κ. Rees.

Στην συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κ. Χατζηθωμάς, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας με έναν υψηλού επιπέδου λόγο. Συγκεκριμένα ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στην ιστορική αξία και στα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του ’21 δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα και την σύμπνοια του λαού μας ως απαραίτητου στοιχείου τόσο για εθνικές επιτυχίες όσο και για την ίδια την επιβίωση του Έθνους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Α. Μανδρίτης.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το κύριο μέρος της Γιορτής

‘’Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ’’ ένα πανέμορφο Δρώμενο από το Μεγάλο Τμήμα του Νηπιαγωγείου το οποίο το διαδέχθηκε ο Ηπειρώτικος χορός ‘’Βλάχοι’’ από το μεσαίο χορευτικό της ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.

Στη συνέχεια πάλι μαθητές της ΣΤ’ του Δημοτικού τραγούδησαν το ‘’ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΛΟΙ’’ ένα υπέροχο τραγούδι των Ολύμπιανς.

Σε κάθε εκδήλωση του ΣΑΧΕΤΙ υπάρχει πάντα ένα από τα θέματα το οποίο κλέβει την Παράσταση, φέτος αυτό ήταν το θεατρικό του Θ. Παπαϊωάννου ‘’ΤΟ ΣΚΕΤΣ’’ η απόδοση του οποίου κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα από μαθητές της Ε. ΣΤ και Α’ Γυμνασίου!

saheti 25i martiou 2023 9 saheti 25i martiou 2023 8

Μαθητές του ΜΙΚΡΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ της Β, Γ, Δ και Ε Δημοτικού χόρεψαν τον Ίσσο από τα Δωδεκάνησα και αμέσως μετά μαθητές της Ε’ Δημοτικού τραγούδησαν τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ του Ξαρχάκου.

Σειρά είχε το ΜΕΓΑΛΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ με μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου οι οποίοι απέδωσαν πολύ όμορφα τον χορό Συρτός Πηδηχτός από την Ρόδο.

ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ, ένα θεατρικό Παραδοσιακό από μαθητές της Α’ Λυκείου και ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ χορός από την Ήπειρο ακολούθησαν!

Η εκδήλωση έκλεισε με τον κλασικό Καλαματιανό από όλες τις χορευτικές ομάδες του ΣΑΧΕΤΙΙ!!!

Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα στο ΠΟΥΡΟΥΛΛΕΙΟ.

Σημειώνουμε ότι πέραν των προαναφερθέντων, την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. κ. Μπαλαδάκης, Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Κατακουζηνός καθώς και μέλη του Συμβουλίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων και φυσικά όλοι οι μαθητές και η Διοίκηση του ΣΑΧΕΤΙ.

Μετά το τέλος της  εκδήλωσης η κα Παπάζογλου δήλωσε:

Με λαμπρότητα η Σχολή Σαχέτι γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Οι μαθητές του σχολείου από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Λύκειο μέσα από συγκινητικά  δρώμενα, θεατρικά, τραγούδια και χορούς, ζωντάνεψαν τις Ηρωίδες  και τους ¨Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Με μία βροντερή φωνή έστειλαν σε όλους ένα ξεκάθαρο  μήνυμα:

Η Νέα Γενιά πρέπει να συνεχίσει τον Αγώνα για Ελευθερία και Δικαιοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας οδηγό της, την Πίστη στον Θεό και  τις Αξίες και τα Ιδανικά του Ελληνισμού που ανήκουν σε όλη την Ανθρωπότητα.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους!!!           saheti 25i martiou 2023 12 1 saheti 25i martiou 2023 10 1