Εορτασμοί του ΤΕΓ Πρετόριας, Ν. Αφρικής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου – 2021

Γράφει η εκπαιδευτικός του ΤΕΓ, κα Ελένη Κωλέττη.

Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόρια τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 και τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού με έναν ιδιαίτερο τρόπο, προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά έντονο το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας.

Η γιορτή του σχολείου μας,  ήταν  αφιερωμένη στην ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ την κορυφαία  και συγκινητικότερη  στιγμή του Αγώνα της Εθνικής  παλιγγενεσίας. Η επιλογή του θέματος έγινε με γνώμονα το γεγονός, ότι θα δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες του απόδημου ελληνισμού τρίτης και τέταρτης γενιάς,  να έρθουν σε επαφή με ένα κορυφαίο  ιστορικό γεγονός που  σημάδεψε όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και την Παγκόσμια Κοινότητα, να τονώσει το εθνικό τους συναίσθημα και προκαλέσει συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας καθώς:

Η νύχτα της Εξόδου έχει μείνει στην ιστορία σαν σύμβολο εθελούσιας θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας και αποτελεί μία από τις ιστορικότερες στιγμές για την ανθρωπότητα. Το  Μεσολόγγι και η Έξοδος δίνουν διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα στον σύγχρονο Ελληνισμό. Η Έξοδος του 1826 και η θυσία Μεσολογγιτών και Φιλελλήνων αφύπνισε Κοινοβούλια και συνειδήσεις στην Ευρώπη. Η κατάληξη του άνισου αγώνα έχει αποτελέσει ξεχωριστή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για  πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα οι  μαθητές μας διάβασαν το χρονικό της εξόδου, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν αποσπάσματα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού και έπαιξαν το  θεατρικό του Β. Ρώτα «ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ».

Την εορτή μας τίμησαν με χαιρετισμό τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Βλάχος και ο ιδρυτής του Ιστορικού Μουσείου Διέξοδος στο Μεσολόγγι  κ. Ν. Κορδόσης.

Ολόκληρη η γιορτή μας γυρίστηκε σε βίντεο και μπορείτε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο:   https://www.youtube.com/watch?v=0S5I2VbFcZM

Δείτε ένα απόσπασμα απο το θεατρικό των μαθητών του ΤΕΓ Πρετόριας στον παρακάτω σύνδεσμο: