Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Γεωργίου Βλάχου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι

να πούνε……

Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,

«όχι» θα ξαναέλεγε…

 

Αυτοί οι στίχοι του Αλεξανδρινού Κ. Καβάφη διατυπώνουν με επιγραμματική συντομία το εσωτερικό δράμα μερικών ανθρώπων, όταν πρόκειται να πάρουν τη μεγάλη υπεύθυνη απόφαση ζωής ή θανάτου. Αλλά αυτό το τραγικό δίλημμα δεν «έρχεται» μονάχα σε μερικούς ανθρώπους. Έρχεται σχεδόν σε όλους, και πιο συχνά σε ολάκερους λαούς.

Έτσι στον Ελληνικό λαό είχε προβληθεί το μέγα δίλημμα ή να πει «ναι» στους εκβιασμούς της μουσολινικής Ιταλίας και στο τελευταίο της κυνικό τελεσίγραφο και να παραδοθεί χωρίς Αντίσταση ή να πει το αντρίκιο «ΟΧΙ» και να σηκώσει τα άρματά του να υπερασπίσει την ελευθερία του (Κ. Βάρναλης, εφημερίδα Πρωία – 22 Δεκεμβρίου 1940).

Η επέτειος που τιμούμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, είναι ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας για την πατρίδα μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν η στιγμή που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποταχθεί στους εκβιασμούς και να παραδοθεί στα στρατεύματα μιας φασιστικής κυβέρνησης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη αρχίσει και η Ελλάδα αναγκάστηκε να εμπλακεί στη δίνη αυτού του τρομακτικού πολέμου. Ο ελληνικός στρατός πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο έδειξε ηρωισμό, ακαταμάχητη δύναμη ,θάρρος και αποφασιστικότητα, προκαλώντας το θαυμασμό και τον έπαινο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ακολούθησε η γερμανική επίθεση και η επιβολή της ζοφερής τριπλής κατοχής. Το μαζικό κίνημα της Αντίστασης, ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον φασισμό – ναζισμό που καταπατούσε τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Έτσι οι Έλληνες του 1940 έμειναν αθάνατα σύμβολα ηρωισμού, φιλοπατρίας και φιλελευθερίας, πρότυπα για τις επερχόμενες ελληνικές γενιές και τις γενιές όλων των λαών. Το παράδειγμα εκείνων των αγωνιστών, πρέπει να είναι για εμάς μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε. Ας κρατήσουμε λοιπόν ζωντανή τη μνήμη τους, ας μεταδώσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για ελευθερία και ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα . Ας γίνει η θυσία τους για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Σήμερα, επειδή πάλι η ανθρωπότητα και η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες και εξαιρετικά εμπόδια, καλούμαστε να τα ξεπεράσουμε ενωμένοι και να αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοκρατίας, όπου οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι γι αυτή.

 

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

 

Δρ.  Γεώργιος Βλάχος