Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Λουμπουμπάσι- Κονγκό

Γράφει η Δντρια του σχολείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου 1821 στην Ελληνική Κοινότητα του Λουμπουμπάσι. Η μέρα της διπλής γιορτής για τους απανταχού Έλληνες, ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη Δοξολογία προς τιμή των Ηρώων και Αγωνιστών του 1821.

Όλη η Ομογένεια πλημμύρισε τον Ιερό Ναό και παρακολούθησε με τον δέοντα σεβασμό τη Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκα κ. Μελετίου.

Τα σχολεία με τις γαλανόλευκες και οι μαθητές-τριες και των τριών βαθμίδων ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, απέδωσαν τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Έθνους.

Στη συνέχεια, όλοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας για να παρακολουθήσουν την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ψαρομμάτη Γεώργιο και την παρέλαση των μαθητώντριών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου.

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες που περήφανα παρέλασαν μπροστά τους.

Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις που προετοίμασαν τα σχολεία και των τριών βαθμίδων της Ελληνικής Κοινότητας. Με απαγγελίες, τραγούδια, θεατρικό αναλόγιο κατέδειξαν οι μαθητές το μήνυμα της ιστορικής μέρας, δίνοντας μια πανηγυρική, εορταστική ατμόσφαιρα, ανάλογη της θυσίας και της αυταπάρνησης των ένδοξων προγόνων τους.

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους που χειροκροτούσαν ακατάπαυστα, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

Η έκπληξη της εκδήλωσης, ήταν η προβολή βίντεο με αφιέρωμα στους μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου που σε λίγο θα αποχαιρετήσουν τη σχολική τους ζωή ανοίγοντας τα φτερά τους  για τους νέους δρόμους της ζωής τους.

Μέσα σε κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο οι μαθητές και οι μαθήτριες αφιέρωσαν ένα λεβέντικο ζεϊμπέκικο σε όλους τους προσκεκλημένους με το οποίο τους ξεσήκωσαν πραγματικά και τους ενθουσίασαν.

Με τον Εθνικό Ύμνο από τα χείλη όλων έλαβαν τέλος οι εκδηλώσεις των σχολείων αφήνοντας τη γεύση της χαράς και της εθνικής υπερηφάνεια.

 Και του χρόνου με υγεία και ευλογία! ΖΉΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΊΟΥ.